Puutarhatyöt meneillään – hävitä vieraslajikasvit ajoissa

Jättiputket, lupiinit sekä muut vieraslajikasvit on hyvä hävittää ennen siementen kehittymistä. Pienet määrät vieraslajikasveja voi laittaa kiinteistön biojäteastiaan tai viedä HSY:n Sortti-asemille. Suuret määrät pitää viedä Ämmässuon ekoteollisuuskeskukseen.

Kevään koittaessa myös vieraslajikasvit aloittavat kasvunsa. Ne eivät kuulu Suomen luontoon, joten haitallisina ne tulee hävittää puutarhasta ennen siementen kehittymistä. Pienet määrät vieraslajikasveja, kuten jättiputket, jättipalsamit, lupiinit sekä kurttulehtiruusut, voi laittaa kiinteistön biojäteastiaan tai sekajäteastiaan, jos biojätteen keräys puuttuu. Suuremmat kuormat voi tuoda Helsingin seudun ympäristöpalveluiden toimipisteisiin.

Vieraslajikasvien peräkärrykuormat voi viedä Sortti-asemille, mutta ne kannattaa viedä mahdollisuuksien mukaan vasta koronaepidemian jälkeen. Asiakasmäärää rajoitetaan epidemian aikana, joten asemille todennäköisesti syntyy jonoja. Suuret kuorma-autokuormat tulee viedä Ämmässuon ekoteollisuuskeskukseen.

– Sortti-asemillamme otamme vastaan pieniä määriä vieraslajikasveja viiden euron kuormahinnalla. Ne tulee pakata muovipusseihin ja heittää sekajätelavalle. Sieltä ne viedään jätevoimalaan hävitettäväksi. Kurtturuusun voi tuoda risukuorman mukana. Se haketetaan ja käytetään tukiaineena Ämmässuon ekoteollisuuslaitoksessa biojätteen käsittelyssä eikä se käsittelyn jälkeen aiheuta leviämisvaaraa, kertoo HSY:n ympäristöasiantuntija Hanna Tukiainen.

Suuremmat määrät, kuten talkoolavat ja kuorma-autokuormat, otetaan vastaan Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa Espoossa. Tuotaessa on mainittava, että kuorma sisältää hävitettäviä vieraskasveja, jotta se osataan ohjata oikeaan paikkaan. Vastaanotto on maksullinen. Tarkemmat tiedot löytyvät HSY:n verkkosivuilta www.hsy.fi/puutarhajäte.

Vieraslajikasvit ovat ihmisen mukana Suomeen kulkeutuneita kasveja, jotka syrjäyttävät alkuperäistä lajistoa. Vieraskasvilajit leviävät tehokkaasti siemenistä ja jotkin myös juurista. Kansallisen vieraslajistrategian tavoitteena on ehkäistä vieraslajien aiheuttamia haittoja ja muun muassa hävittää jättiputket Suomesta.

Näin hävität vieraslajikasvit:

Keväällä: tarkista ja poista vieraslajikasvit.

Kesällä: poista kukintavaiheessa olevat vieraslajikasvit.

Syksyllä: poista vieraslajikasvustot + kukat ja siemenet

Laita pienet määrät vieraslajikasveja kotien biojäteastiaan.

Tuo peräkärrykuormat Sortti-asemille. Sortti-asemien kävijämäärää rajoitetaan koronaepidemian aikana, joten asemille saattaa muodostua jonoja. Tarkista aukioloajat ja muut koronan aiheuttamat muutokset verkkosivuilta www.hsy.fi/sorttiasemat.

Vie kuorma-autokuormat Ämmässuon ekoteollisuuskeskukseen.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.