Korona: Kunnollisella käsienpesulla koronaa vastaan

Asiantuntija muistuttaa erityisesti huolellisesta käsien kuivaamisesta

Näinä aikoina kannattaa olla huolellinen ihan perusasioissakin. Kunnollinen käsienpesu on edelleen paras tapa suojautua tauteja aiheuttavilta mikrobeilta. Käsienpesusta elää kuitenkin monenlaisia harhakuvitelmia. Asiantuntijan mukaan käsien oikeanlainen kuivaus saattaa helposti unohtua.

Viisi yleisintä myyttiä käsienpesusta

Hyvä käsihygienia on nopea ja helppo tapa ehkäistä virustartuntoja. Oikeaoppisesta käsihygieniasta on kuitenkin paljon harhakuvitelmia. Huolellinen kuivaus pesun jälkeen on tärkeä osa käsihygieniaa, minkä moni kuitenkin unohtaa.

– Yksi yleisimmistä harhakuvitelmista on se, että käsiä ei tarvitse kuivata pesun jälkeen. Huolellinen kuivaus pesun jälkeen vaikuttaa kuitenkin merkittävästi käsihygieniaan, ja on siten merkittävässä roolissa myös tartuntatauteja ehkäistäessä, toteaa Vice President, Quality Harri Puputti Lindströmiltä.

Miten kädet kannattaa kuivata?

Kodin ulkopuolella välttyy parhaiten tauteja aiheuttavilta mikrobeilta – bakteereilta, viruksilta sekä hiiva- ja homesieniltä – kuivaamalla kädet rullautuvaan puuvillapyyhkeeseen tai kertakäyttöiseen paperipyyhkeeseen. Rullautuvassa puuvillapyyhkeessä jokainen käyttäjä saa oman henkilökohtaisen pyyhkeensä, eivätkä käytetty ja puhdas pyyhe ole kosketuksissa toisiinsa.

– Kertakäyttöiset paperipyyhkeet lisäävät roskien määrää. Jos käsipyyhkeitä päätyy muualle kuin roskiin, leviää ympäristöön mikrobeja niiden mukana. Siksi suosittelemme teollisesti huollettua puuvillapyyhettä, Puputti sanoo.

Yksi harhakuvitelma on, että puhallin olisi yhtä hyvä kuivaustapa kuin puuvillapyyherulla. Tutkimusten mukaan puhallin kuitenkin levittää bakteereja ympäristöön, mutta pyyherulla poistaa ne käsistä 99,99 prosenttisesti.

Kolmas yleisimmistä käsienpesuun liittyvistä myyteistä on se, että käsiä ei tarvitse pestä muulloin kuin wc-käynnin jälkeen. Se ei pidä paikkaansa. Ennen käsienpesua olisi myös syytä poistaa kaikki sormukset ja kello, sillä niiden alla elää noin 500 miljoonaa mikrobia.

– Käsiä tulisi pestä useasti päivän aikana, muun muassa ennen ruoanlaittoa, kotiin tultua ja aina aivastamisen, yskimisen tai niistämisen jälkeen, Puputti kertoo.

Kuluttajilla on myös usein mielikuva, että palasaippua on yhtä hyvä kuin nestesaippua.

– Palasaippuaan saattaa jäädä edellisen käyttäjän bakteereja. Siksi suosittelemme aina käyttämään saippua-annostelijan nestemäistä saippuaa, Puputti kertoo.

Vinkit hyvään käsihygieniaan:

Muista kuivata kädet huolellisesti pesun jälkeen. Käytä kuivaamiseen teollisesti huollettua puuvillapyyhettä tai paperipyyhettä.

Pese käsiä useasti päivän aikana, ei vain wc-käyntien jälkeen.

Poista korut ja kello käsistä aina käsienpesun ajaksi.

Suosi nestesaippuaa palasaippuan sijaan.