Näin varmistat parhaat joululöylyt

71

Muutamalla pienellä tarkistuksella varmistetaan parhaat joululöylyt. Puukiukaan arinan kunto kannattaa tarkistaa. Viimeisiään vetelevä, vääntynyt tai halkeillut arina pitää vaihtaa. Jos arina romahtaa kesken lämmityksen, jää joulusauna pelkäksi haaveeksi. Kiuaskivet ovat perusta hyville löylyille. Pikatarkistus kivien kunnosta on helppo tehdä. Lyömällä kiviä yhteen, selviää murenevatko ja lohkeilevatko ne. Murenemisen lisäksi myös kivien värin muuttuminen kertoo, että vaihtamisen aika on käsillä.

Saunominen kuuluu jouluperinteeseemme

Tuoreen kyselyn mukaan yli 80 prosentilla suomalaisista saunominen kuuluu jouluperinteeseen. Lähes joka toinen sanoo, että aaton tunnelma menee suorastaan pilalle, jos saunominen jää väliin. Suosituin aika lämpimille löylyille on aattona ilta-aikaan. Seuraavaksi suosituin on iltapäivä.

Jouluaattona suomalaisten kodeissa lämpenee kiukaat. Vain viidennes suomalaisista ei sauno aattona. Aaton iltaohjelmaan löylyttely kuuluu lähes 40 prosentilla. Lähes yhtä moni saunoo jo aikaisemmin iltapäivällä. Aamupäivällä saunaan kirmailee joka viides joulusaunoja. Joulupäivä ei ole yhtä suosittu saunapäivä.

– Joulu alkaa saunomalla. Aattona saunominen on niin kiinteä osa suomalaista jouluperinnettä, että melkein joka toinen kertoo joulutunnelman olevan jopa katkolla ilman sihahtelevaa kiuasta. Saunomisen suosiosta kertoo myös se, että joka neljäs kyselyymme vastanneista saunoo joulunaikaan moneen kertaan, toteaa saunayhtiö Harvian markkinointijohtaja Timo Huhtamäki.

Oma koti on paras saunapaikka

Suurin osa suomalaisista joulusaunoo omassa kodissa. Joulusaunakyselyn vastaajista 54 prosenttia kertoo, että oma koti on paras saunapaikka. Seuraavaksi suosituinta on saunoa sukulaisilla, näin kertoo joka viides. Myös taloyhtiöiden saunat lämpenevät jouluna. Joka kymmenes nautiskelee löylyistä taloyhtiön yleisellä joulusaunavuorolla. Mökkijouluun sauna kuuluu niin ikään joka kymmenennellä. Sen sijaan hotelleissa jouluaan viettävien ohjelmaan saunominen kuuluu erittäin harvoin.

– Suomessa on maailman suurin saunatiheys. Meillä on 5 miljoonaa ihmistä ja noin 3 miljoonaa saunaa. Esimerkiksi Saksassa on 80 miljoonaa ihmistä ja saunoja saman verran kuin meillä. Eroja löytyy myös saunomisajassa. Kun suomalainen nautiskelee löylyistä tuntitolkulla, saksalainen viipyy lauteilla täsmällisesti vartin. Timo Huhtamäki kertoo.

Vastaajista yli 40 prosenttia kertoo saunovansa puolison kanssa. Lauteille yhdessä koko perheen kanssa suuntaa joka viides. Joka kolmas nautiskelee joulusaunasta omassa rauhassaan.

 

Kuvassa Ikikiuas

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.