Jouluna moni haluaa hemmotella lemmikkiään. Koirien käsitys herkuista on kuitenkin erilainen kuin ihmisillä, ja moni jouluruoka on suorastaan vaarallista koirille. Vaikka koiran omistajat yleensä tuntevat koirille vaaralliset ruoka-aineet, kylässä tai lasten seurassa koira saattaa saada kiellettyjä herkkuja.
– Vieraille kannattaa kertoa selkeästi, miksi koiralle ei saa antaa ihmisten jouluruokia. Moni koiriin tottumaton saattaa ajatella, että koirat kaipaavat jouluna samoja herkkuja kuin ihmisetkin, ja tuloksena voi olla eläinlääkärireissu, vakuutuspäällikkö Sanna Ketola Ifistä kertoo.
Jos haluat hemmotella koiraa joulun aikana, sopivia jouluherkkuja ovat yleensä koirille tarkoitetut makupalat.
Älä anna koiralle näitä jouluruokia:
– Suklaa on koiralle myrkyllistä. Koiralle vaarallinen määrä suklaata riippuu koirasta ja syödyn suklaan määrästä. Suklaa on yleensä sitä vaarallisempaa koiralle, mitä tummempaa suklaa on, mitä enemmän koira on sitä syönyt ja mitä pienempi koira on. Jos huomaat koirasi syöneen paljon suklaata, ota yhteyttä eläinlääkäriin.
– Rusinat ja viinirypäleetvoivat johtaa koiralla munuaisvikaan. Viinirypäleet eivät vaikuta yhtä voimakkaasti kaikkiin koiriin, mutta joskus jo muutama viinirypäle voi olla haitallinen koiralle. Tarkkaile koiran vointia, jos se on syönyt viinirypäleitä tai rusinoita.
– Piparkakkujen sisältämä sooda aiheuttaa ilmavaivoja koiralle.
– Pullataikinan sisältämä hiiva synnyttää koiran vatsassa alkoholia, joka on koiralle myrkyllistä. Jos koira on herkutellut suurella määrällä taikinaa, koira kannattaa oksennuttaa. Vain vähän taikinaa syöneen koiran vointia kannattaa tarkkailla.
– Rasvainen ja suolainen jouluruoka on liian vahvaa koiran vatsalle, ja se voi johtaa pahimmillaan haimatulehdukseen. Esimerkiksi kinkun paistorasva on monen koiran herkkua, mutta se sekoittaa koiran vatsan takuuvarmasti. Paljon suolaa syönyt koira kannattaa viedä eläinlääkäriin, koska ilman hoitoa sen munuaiset voivat vaurioitua.
Toimi näin jos koira söi jouluruokaa tai suklaata:
– Ota yhteyttä eläinlääkäriin, jos koira on syönyt paljon suklaata, viinirypäleitä tai rusinoita.
– Koiran vointi paranee yleensä oksentamisen, ulostamisen ja lepäämisen jälkeen.
– Huolehdi, että koiralla on runsaasti vettä juomakupissa. Jos huonovointisuus jatkuu pitkään, ota yhteyttä eläinlääkäriin.
Valmistaudu ajoissa uuden vuoden paukkeisiin
Uutena vuotena koira viedään hyvissä ajoin ennen paukkeen alkua tarpeilleen ja sille tarjotaan sopiva pimeä piilopaikka kuten vaatehuone tai vessa. Ikkunat peitetään lasien helinän vaimentamiseksi ja sisällä soitetaan musiikkia kovalla äänellä. Ihmisten tulee käyttäytyä mahdollisimman normaalisti sillä surkuttelu saa koiran tuntemaan olonsa entistä pelokkaammaksi. Koiraa ei tule jättää yksin.
Uuden vuoden aikaan ulkoillessa koiralla tulee olla vahva remmi ja pitävä kaulapanta, ettei yllättävä ilotulitteen ääni saa koiraa paniikkiin ja karkaamaan. Karkulaisia on uutena vuotena liikkeellä valitettavan paljon! Äänipelkoa voidaan lievittää myös eläinlääkäriltä saatavalla lääkityksellä ja jos lemmikki on havaittu erityisen paukkuaraksi kannattaa eläinlääkäriin olla yhteydessä jo hyvissä ajoin ennen vuoden vaihtumista.