Kuntavaalien siirtymisestä yllättäviä seurauksia

Kuntavaalien siirtyminen kahdeksalla viikolla eteenpäin sunnuntaille 13.6. on suuri muutos osalle suomalaisista. Ei siksi, että mahdollisen kesäloman osumisen kyseiselle päivälle aiheuttaisi lomanviettosuunnitelmiin muutoksia, vaan siksi että muutoksen myötä kaikki 19.4.-13.6.2021 välisenä aikana täysi-ikäisyyden saavuttavat tulevat yllättäen äänioikeutetuksi.

”Olen seurannut politiikkaa koko lukioajan ja yllättävä tieto äänioikeudesta vaaleissa jo nyt tuo tähän ihan kivan lisän”, kertoo vappuaattona täysi-ikäisyyden saavuttava Patrik.

Monet puolueet pitävät kuitenkin kiinni alkuperäisistä ehdokasasettelun päivämääristä

Poliittisesti aktiivien joukossa on jo ehditty ihmettelemään kuntavaalien kampanjoinnin käynnistymisen hitautta. Uusi vaaliajankohta tuo nyt puolueille ja ehdokkaille kaksi kuukautta lisää aikaa oman teeman terävöittämiseen ja esille tuomiseen. Toisille puolueille lisäaika tuo lisäksi toivotun helpotuksen vajaaksi jääneiden ehdokaslistojen täyttämiseksi. Uusi ehdokashakemusten viimeinen jättöpäivä on 4. toukokuuta.

Toisenlaisiakin käytäntöjä puolueissa on, esimerkiksi Helsingin Kokoomus on jo ehtinyt tiedottaa jäsenilleen ehdokaslistojen jättämisestä alkuperäisen aikataulun mukaisesti. ”Päätöksestä huolimatta kuntavaalivalmistelut jatkuvat, mikä tarkoittaa sitä, että ehdokaslistat jätetään normaalisti tiistaina 9.3. ja pormestariehdokas nimetään maanantaina 8.3. ylimääräisessä piirikokouksessa”, todetaan jäsentiedotteessa.

Aiemmin Helsingin Kokoomuksen piirihallitus on nopeassa aikataulussa ehtinyt yksimielisesti päättää esittää Juhana Vartiaista Kokoomuksen pormestariehdokkaaksi kuntavaaleissa. Nyt yllättäen ilmaantunutta lisäaikaa ei puolueessa haluta käyttää hyödyksi pormestariehdokasvaihtoehtojen ruotimisessa, vaan kahdeksan lisäviikkoa käytettäneen uuden ehdokkaan kampanjointiin.

Tärkeät päivämäärät uusiksi:

Ennakkoäänestyspäivät ovat: 26.5.-8.6.
Varsinainen vaalipäivä 13.6.

Kenestä seuraava pormesteri Helsinkiin?

Osallistu kyselyymme tästä linkistä

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.