Oho mikä teatteri Espoossa! Nimenä röntgensali ja henkilökunta hoitajien asussa

Espoon Matinkylässä esiintyy joulu-tammikuussa teatteriryhmä, jonka nimi on erikoinen: Teatteri Röntgensali.

Ja vielä erikoisempaa on, että nimensä mukaisesti teatterin henkilökunta on pukeutunut sairaaloista tuttuihin hoitajien ja lääkäreiden valkoisiin asuihin. Itse näytelmissä näyttelijät sentään pukeutuvat kunkin tarinan edellyttämällä tavalla.

-Teatteri Röntgensali on pääosin Espoossa pop up -periaatteella toimiva harrastajateatteri, joka on perustettu noin kolme vuotta sitten Kruununhaassa. Mariankadulla. Esitimme siellä ensimmäiset monologimme erään perheen olohuoneessa. Huone oli toiminut jatkosodan aikana sotilassairaalan röntgensalina, kertoo Teatteri Röntgensali ry:n puheenjohtaja Marjanne Lönnroth.

-Esityksemme neljä iltaa saivat suuren suosion ja yleisö toivoi jatkoa esityksillemme, joten perustimme yhdistyksen. Nimen valinta ei tuottanut ongelmaa. Syntyi Teatteri Röntgensali ry helmikuussa 2016.

Teatterin henkilökunta käyttää lippukassalla, kahviossa sekä valo- ja äänitekniikassa sairaalan henkilökunnan perinteisiä valkoisia asuja.

-Teatterimme nimi ja asut ovat lähinnä saaneet positiivista huomiota. Katsojat, jotka ovat käyneet aiemmin esityksissämme, osaavat jo kysyä yskää lievittäviä pastilleja ennen esitystä ”röntgenhoitajiltamme” tai ”radiologeiltamme”, Marjanne Lönnroth nauraa.

-Toivotamme katsojat aina tervetulleiksi läpivalaisuun, sillä pyrimme esittämään näytelmiä, jotka antavat ajattelemisen aihetta ja herättävät tunteita.

Teatteri Röntgensalilla on ollut neljä ensi-iltaa. Yksi oli lastennäytelmä Fedja-setä, kissa ja koira. Koska kyse oli lastennäytelmästä, sairaala-asujen sijasta käytettiin kissa- ja koirapuvuiksi.

-Tällä hetkellä meillä menee Ingmar Bergmanin näytelmä kohtauksia eräästä avioliitosta. Olemme tietämämme mukaan ensimmäinen harrastajateatteri maailmassa, joka on saanut kansainväliset oikeudet esittää kyseistä näytelmää, Marjanne Lönnroth iloitsee.

Sovituksen on tehnyt ajankohtainen ohjaajanimi Pasi Lampela ja ohjauksesta vastaa Jussi Lankoski.

-Käytämme aina ammattiohjaajia ja näyttelijämme ovat kokeneita harrastajia.

Teatteri Röntgensalin maksullisia esityksiä Matinkylän monitoimitalon teatterissa on vielä tulossa neljä, joista kolme on tammikuussa: 12.1. sekä 13. 1. kello 13 ja 14.1. klo 19.

Jani Jakonen