Työtön espoolaismies kirjoitti lasten satukirjan

Ilman työtä ollut perusespoolainen nuorimies päätti toteuttaa pitkään mielessä pyörineen suunnitelmansa ja kirjoitti lastenkirjan.

Aki Matilainen istuu Ala-Kivenlahden rantakivillä. Maisemat ovat tuttuja: hän on lähtöisin muutaman sadan metrin päästä. Matilainen on yhtä lyhyttä poikkeusta lukuunottamatta asunut koko ikänsä Espoonlahden alueella, tällä hetkellä jälleen Kivenlahdessa.

En kaipaa Helsinkiin enkä muuallekaan”, hän sanoo. ”Kaikki kaveritkin asuvat Espoossa.”

Kavereita on kertynyt koulun lisäksi jalkapallosta, jonka hän aloitti nappulaikäisenä Espoon Palloseurassa. Monet nykyiset kaverit ovat niiltä ajoilta. Pelaamisen lopetettuaan Matilainen on seurannut futista katsomon puolelta ja on Hongan innokas kannattaja. Myös kaikki Aki Matilaisen tähänastiset määräaikaiset työpaikat ovat sijainneet Espoossa. Jäätyään työttömäksi hän päätti kirjoittaa pikkulapsille tarkoitetun satukirjan. Kirjan nimeksi tuli Pikku-Tipun seikkailut.

Kirja on Aki Matilaisen esikoisteos. Kirjoittamista hän on harrastanut omaksi ilokseen ja kirjoitellut lyhyitä juttuja ja novelleja sekä verkkoon artikkeleita. Pientä tuntumaa toimittajan työhön hän hankki pelatessaan eri ikäkausijoukkueessa ja oli Espoon Palloseuran lehden toimitussihteeri ja pääasiallinen juttujen kirjoittaja. Jo 15-vuotiaana Aki laati Länsiväylässä julkaistun selostuksen joukkueensa matkasta Manchesteriin Bobby Charltonin jalkapallokouluun.

Ajatus satukirjan tekemisestä ei ollut äkillinen päähänpisto.

Kymmenkunta vuotta sitten keksin aiheen, ja tarinaa tuli itsestään mieleen. Sen jälkeen se pyöri mielessä, ja aloin miettiä, saisiko siitä irti vähän enemmän. Ehkä siihen vaikutti myös se, että siskollani on kaksi pientä lasta, ja kavereillekin on alkanut ilmestyä lapsia.”

Tarinoita kirjaan tuli lopulta kaksi. Kummassakin seikkailevat osittain samat satuhahmot. Kuvittajaksi Aki sai kokeneen taiteilijan, setänsä vaimon Irmeli Matilaisen, joka muiden töittensä ohessa on kuvittanut isoille kustantajille peruskoulun ja lukion oppikirjoja ja saanut ansioistaan tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon.

Suunnitelmissa on satukirjan kakkososa”, Matilainen sanoo. ”Ja jonain päivänä haluan kokeilla vakavissani muunkinlaista kirjoittamista.”

Kirjan Pikku-Tipun seikkailut kustantaa pieni Tapiolan ja Otaniemen rajamailla sijaitseva kustantamo Bookcover. Tillinmäessä asuva kustantamon johtaja Vesa Hiltunen on pyörittänyt kustantamoa viitisen vuotta. Firmaan kuuluu myös oma kirjapaino, jonka Hiltusen vanhemmat perustivat vuonna 1976.

Vireästi toimiva ja alalta oman ekologisen lokeronsa löytänyt Bookcover ei ole aikaisemmin julkaissut satukirjoja.

Tein poikkeuksen, koska miellyin hauskoihin juttuihin ja sympaattisiin hahmoihin sekä erinomaiseen kuvitukseen”, Hiltunen perustelee.

Arja Sihvola

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.