Kimppakyytikokeilu Espoossa: ”kaksi peppua autonpenkissä on parempi kuin yksi peppu”

Peput penkkiin on hauska nimi Espoon kaupungin kokeilulle, jolla pyritään lisäämään espoolaisten kimppa-autoilua.

Kokeilun työntekijät kiersivät syyskuussa kolmen hengen tiimeissä Espoon eri alueilla markkinoimassa 26. syyskuuta alkanutta Peput penkkiin -kimppakyytikokeilua.

-Kokeilu herätti mielenkiintoa eri paikoissa. Saimme paljon positiivista palautetta kuntalaisilta ja kunnassa liikkuvilta. Pidettiin hyvänä ideaa, että kaupunki kokeilee tätä ja saadaan arkiliikkuminen sujuvammaksi, ruuhia pienemmiksi ja päästöt vähenemään, kertoo kehittämispäällikkö Valia Wistuba.

-Saatiin myös muutamia epäileviä kommentteja siitä, että espoolaiset eivät tähän lähtisi koska jokainen haluaa liikkua omalla autollaan eikä ottaa ketään kyytiin. Valtaosa kuitenkin näki, että nyt tämä kokeilussa oleva sovellus voisi helpottaa kimppakyyteilyn koordinointia.

Kimppakyytikokeilu voi myös toimia esimerkkinä siitä, miten voitaisiin helpottaa poikittaisliikennettä ja syöttöliikennettä sellaisissa paikoissa, joissa nykyiset reitit eivät toimi hyvin.

-Ihmiset toivat itse esille myös kokeilun yhteisöllisyyden ja ympäristöystävällisen puolen. Useampi kuin yksi peppu penkissä, eli jo autoilevien 2-3 peppujen saaminen yhden sijaan penkkeihin sai kannatusta.

Kimppakyytikokeilu toimii käytännössä niin, että kokeiluun ilmoittautuneet henkilöt ottavat käyttöön älypuhelinsovelluksen, jonne kyytien tarjoajat merkitsevät tarjotut kyydit. Näistä tarjotuista kyydeistä kyydin tarvitsija voi sitten tehdä varauksen kuljettajalle, että olisi hyppäämässä tarjolla olevaan kyytiin tiettynä päivänä.

-Näin ollen autoilevat ovat avainasemassa, jotta kokeilu saadaan onnistumaan.

Valia Wistuba arvioi, että viime viikon infotilaisuuksissa tavoitettiin tuhansia ihmisiä. Kampanjaa markkinoitiin Espoon Keskuksessa, Otaniemessä, Keilaniemessä, Haukilahdessa, Matinkylässä ja Tapiolassa.

-Hyviä paikkoja olivat muun muassa Iso Omenan palvelutori, Otaniemen metroliityntä, Aalto yliopisto, Omnia ja Tapiolan kauppakeskus Ainoa. Tavoitimme eri-ikäisiä, perheellisiä, autoilevia ja autottomia, Valia Wistuba kertoo.

Uskotteko, että kampanjointi kantaa hedelmää ja kimppa-autoilu yleistyy Espoossa, jossa monet mielellään yksityisautoilevat?

-Uskomme että kokeilu herättää kiinnostusta tämän tyyppistä palvelua kohtaan, mutta koska kokeilu on lyhyt, niin emme odota, että kimppa-autoilu vakiintuisi laajasti Espoossa tässä marraskuun 2018 loppuun mennessä. Uskomme kyllä, että palvelun piiriin varmaan saadaan uusia käyttäjiä.

-Tämä kokeilu ei ole ristiriidassa yksityisautoilun kanssa vaan kyse on siitä, että yksityisautoilua voitaisiin tehdä järkevämmin, saamalla jo liikennöivien autojen kapasiteetti hyötykäyttöön.

Kokeilu päättyy marraskuun lopussa.

Jani Jakonen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.