Vanhemmatkin voivat välttää uupumisen poikkeusaikana

Koronaviruksen aiheuttama tilanne luo perheille yhdessäolon mahdollisuuksia, mutta voi johtaa myös monenlaisiin vaikeuksiin ja ongelmiin. Tutkijat pelkäävät, että monien työn ja perheen samanaikaisten vaatimusten yhteensovittaminen saattaa altistaa vanhemmuuden uupumukselle. Lasten etäkoulunkäynnin puitteista huolehtiminen tuo myös oman lisänsä kiireiseen arkeen.

– Riskejä on erityisesti niillä perheillä, jotka ovat olleet haavoittuvia jo ennen koronatilannetta, professori Kaisa Aunola arvioi. – Vanhemmille, jotka ovat kokeneet haasteita vanhemmuudessa tai perhesuhteissa, tai joilla on elämässään muita stressitekijöitä, nykyinen tilanne voi muodostua painajaismaiseksi.

Vanhemmuuden uupumuksen ja sen seurausten minimoimiseksi lapsiperheiden vanhempien jaksamista tutkiva International Investigation of Parental Burnout (IIPB) -hanke on laatinut vanhemmille suosituksia, jotka auttavat selviämään nykyisestä poikkeuksellisesta ajanjaksosta mahdollisimman suotuisasti. Konsortiohankkeessa on Jyväskylän yliopistosta Aunolan lisäksi mukana myös tutkijatohtori Matilda Sorkkila.

– Olennaista on luottaa itseensä. Jos on aikaisemmin selvinnyt vanhemmuudessa kohtaamistaan haasteista, niin selviää myös tästäkin tilanteesta. Koko perheenä voi tehdä sellaisia asioita, joista kaikki saavat virtaa ja hyvää mieltä. Tärkeää on viettää laadukasta aikaa yhdessä. Kuuntelemalla itseään voi tunnistaa sen, mitä jaksaa tehdä ja mitä ei. Näinä poikkeusaikoina tekemisen laatu korvaa määrän, Sorkkila kertoo.

Lapsiperheessä ei ole mahdollista olla läsnä joka tilanteessa ja vahtia kaikkea. Vanhemman kannattaa myös joustaa tarvittaessa. – Laadi lista asioista ja säännöistä, joiden osalta voit nyt poikkeusoloissa joustaa ja jotka pystyt sietämään. Tunnista pari tai kolme asiaa, joissa et jousta, ja tee ne selväksi, Sorkkila vinkkaa. – Ei pidä tavoitella supernaisen tai -miehen sädekehää. Poikkeuksellisissa tilanteissa tarvitaan poikkeuksellisia toimintatapoja ja itsemyötätuntoa, Aunola lisää.

– Hae tukea toiselta ja anna sitä, tutkijat muistuttavat. Monissa perheissä toinen vanhempi on nyt ehkä kokonaan kotona ja toinen työskentelee saman katon alla täysillä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että kotiin jäävät vanhemmat ovat kaikkein alttiimpia vanhemmuuden uupumukselle. Siksi on tärkeää, että kodin ulkopuolella työskentelevä ymmärtää kumppanin tilanteen kuormittavuuden ja osoittaa tukensa tälle tilanteeseen sopivalla tavalla.

Lapset voi sitouttaa mukaan kotitöihin. Sovitaan yhdessä, miten kotityöt jaetaan: kuka haluaa auttaa tiskaamisessa, kuka pöydän kattamisessa, entä siivoamisessa? On parempi antaa kokemus valinnanmahdollisuudesta kuin vain määrätä tehtäviä. Myös pienemmille voi antaa ikään sopivia tehtäviä, vaikka lelujen korjaamisen lattialta. – Tässä on tilaisuus kehittää keskinäistä tukea ja yhteishenkeä perheenä, Sorkkila kannustaa.

Lapset eivät ole tottuneet suunnittelemaan itse päivänsä tahtia. Vanhemman kannattaa yhdessä lasten kanssa laatia päivä- ja viikko-ohjelma niin, että se sisältää vaihtelevasti luovaa tekemistä, liikuntaa ja fyysistä toimintaa, etäkoulua, lukemista ja läksyjä, mutta myös rentoutushetkiä.

Tunteitaan ei kannata kavahtaa. Kielteisetkin ajatukset ovat tavallisia hankalissa tilanteissa. – Kun tunnet itsesi ylikuormittuneeksi, käy vaikka ihan kirjaimellisesti haukkaamassa happea. Mutta, jos olet todella umpikujassa, etkä tiedä miten selvitä eteenpäin, soita terveydenhuollon ammattilaiselle, Aunola ja Sorkkila muistuttavat. On tärkeää tunnistaa tilanteiden kärjistyminen ja oman jaksamisen rajat ajoissa ja hakea apua.

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.