Kesälomalla luetaan entistä enemmän dekkareita

Kesälomalla luetaan entistä enemmän dekkareita

Suomalaiset lukevat yhä enemmän dekkareita lomallaan. Leena Lehtolaisen, Ilkka Remeksen sekä Reijo Mäen dekkarit muodostavat lomadekkareiden Top 3 -listan kesällä 2017. Tämä käy ilmi suomalaisten lomalukemista käsittelevästä asiakaskyselystä, johon vastasi 2 815 suomalaista. Kirjallisuutta käsittelevä asiakaskysely toteutettiin ensimmäisen kerran keväällä 2016. Leena Lehtolainen oli myös kevään 2016 asiakaskyselyn suosituin dekkarikirjailija.

Lomamatkalla luetaan paljon. Jopa 54 %:lla (56% 2016) suomalaisista on aina kirja mukana lomamatkalla. Satunnaisesti kirjan pakkaa lomamatkalle mukaansa 19 % (17 % 2016) suomalaisista ja loput 27 % (27 % 2016) kertoo jättävänsä kirjat kotiin.

Lomalla luetaan mieluiten dekkareita ja 77 % (66 % 2016) kyselyyn vastanneista kertoo pakkaavansa matkalle mukaan dekkareita. Seuraavaksi eniten luetaan kaunokirjallisuutta ja matkaoppaita. Dekkareiden sekä matkaoppaiden suosio lomalukemisena nousi selvästi vuoden takaisesta kyselystä.

Perinteisiä paperikirjoja luetaan eniten ja 92 % lomamatkalla lukevista kertoo lukevansa juuri paperikirjoja. E-kirjojen ja äänikirjojen suosio on edelleen lomalla vähäistä, vain muutama prosentti vastaajista on kiinnostunut niistä lomillaan.

Suosituimpien dekkarikirjailijoiden listalle mahtuu sekä suomalaisia että skandinaavisia kirjailijoita, mutta tämänvuotisen asiakaskyselyn perusteella suomalaiset lukevat entistä enemmän suomalaisia dekkareita. Leena Lehtolaisen, Ilkka Remeksen sekä Reijo Mäen dekkarit muodostavat lomadekkareiden Top 3 -listan. Top 10 -lista on koottu suosikkikirjailijoista, joita kyselyyn vastanneet ja kirjoja lomallaan lukevat vastaajat suosivat.

Suomalaisten ja ruotsalaisten lomalukemisessa on eroja

Sama kysely toteutettiin samanaikaisesti myös Ruotsissa. Ruotsalaiset lukevat lomalla enemmän kuin suomalaiset, sillä 66 % (54 % Suomessa) kertoo pakkaavansa aina matkalle mukaan kirjoja. Sekä suomalaiset että ruotsalaiset lukevat mieluiten perinteisiä paperikirjoja ja suurin ero onkin äänikirjojen kuuntelemisessa, joita ruotsalaisista kuuntelee peräti 13 % (1,4 % Suomessa).

Dekkarit ovat suosituinta lomalukemista myös Ruotsissa ja suurin ero makutottumuksissa on kaunokirjallisuudessa, jota ruotsalaiset lukevat huomattavasti enemmän. Ruotsalaiset kertovat lukevansa kaunokirjallisuutta lähes yhtä paljon kuin dekkareita. Suomalaiset lukevat matkaoppaita huomattavasti enemmän loman aikana kuin ruotsalaiset. Ruotsissa toteutetussa tutkimuksessa ei kysytty tänä vuonna suosikkikirjailijaa. Kyselyt suoritettiin 8. – 13.6.2017 Tjäreborgin asiakaspaneelissa.

Top 10 -lista 2017:

1. Leena Lehtolainen

2. Ilkka Remes

3. Reijo Mäki

4. Jo Nesbø

5. Camilla Läckberg

6. Henning Mankell

7. Lars Kepler

8. Matti Rönkä

9. Outi Pakkanen

10. Mari Jungstedt

 

Kuvateksti: Kirjojen lukeminen rantatuolissa on suosittua tekemistä auringonoton sekä rentoutumisen ohessa

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.