Liukastumistapaturmia voi ehkäistä oikeilla jalkinevalinnoilla

Talven liukkaat kelit ovat jälleen saapuneet

Liukkaat talvikelit ovat taas saapuneet ja liukkaat kelit kannattaa ottaa huomioon kenkävalinnoissaan.

Liukastumistapaturmia torjutaan parhaiten ennakoivilla toimenpiteillä.

-Kannattaa katsastaa talvijalkineiden pito sekä muu varustus, joka auttaa pysymään pystyssä. Omilla valinnoillaan ja tarkkaavaisuudella voi vaikuttaa paljonkin turvallisuuteen niin sisällä kuin ulkona liukkaassa kelissä, kertoo Maaret Parola apuvälineisiin erikoistuneesta Ettonet Oy:stä, joka on apuvälineisiin ja hyvinvointituotteisiin erikoistunut yritys Munkkivuoren ostoskeskuksessa.

-Varovaisuuden ja pitävien kenkien yhdistelmä vähentää liukastumisen todennäköisyyttä, Parola lisää.

Markkinoilla on esimerkiksi talvikenkiä, joissa on suomalaisiin olosuhteisiin kehitetty liukuestepohja ja kätevä tarrakiinnitys.

-Lisäksi hyvä pitoratkaisu jäisellä ja lumisella pinnalla on Suomen talviolosuhteisiin kehitetyt ja EU-direktiivien vaatimukset täyttävät liukuestekalossit. Ne puetaan jalkineiden päälle. Työterveyslaitoksen tutkimuksissa nämä kalossit todettiin erittäin pitäviksi ja lukuisat käyttäjät arvioivat ne parhaimmiksi liukuesteiksi, joita olivat kokeilleet, Maaret Parola kertoo.

Turvaksi liukkaisiin keleihin voi myös hankkia kokoontaitettavan ja pituussäädettävän kävelykepin. Kävelykeppiin on saatavana erillisenä varusteena kepinpääkumi piikeillä liukkaalle kelille. Kävelykeppiä tanakampi vaihtoehto pystyssä pysymisen avuksi on helposti kokoontaitettava rollaattori. Kaatumisen sattuessa – ulkona tai sisällä – lonkkasuojahousut pienentävät murtumisriskiä. Housujen sivutaskuihin asetettavat kilvet suojaavat lonkkia.

Liikenneturvan viime vuoden tutkimuksessa selvisi, että 38 prosenttia suomalaista kaatui liukastumalla talven aikana. Jopa 27 prosenttia kaatuneista satutti itsensä. Jalankulkijan liukastumisriskin kannalta vaarallisin keli on, kun jäisen pinnan päälle sataa kuivaa pakkaslunta tai kun jää pinnalle muodostuu vesikalvo jään sulaessa.

Maaret Parola huomauttaa, että kaatumisia liukkailla keleillä tapahtuu hyvin paljon myös nuoremmille, alle 30-vuotiaille ihmisille.

 

Talvikenkä

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.