Hukaton Vantaa kampanjoi vähävaraisten ruoka-avun kehittämiseksi

kuvituskuva

Hukaton Vantaa -kampanja on käynnistynyt joulukuussa. Kampanja nostaa esiin erilaisten voimavarojen ja innovatiivisten toimintatapojen hyödyntämisen sekä paikallisuuden.

Hukaton Vantaa on osa kaupungin ja seurakuntayhtymän Yhteinen pöytä -toimintaa, jonka ideana on vähentää ruokahävikkiä, kehittää hävikkiruoan jakoa sekä työllistää pitkäaikaistyöttömiä. Samalla lisätään yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia. Tavoitteena on päästä eroon ulkona olevista leipäjonoista.

-Yhteinen pöytä on luonut aivan uudenlaisen toimintakulttuurin alueelliseen ruoka-apuun. Teemme yhdessä ruoka-avusta kohtaavampaa, inhimillisempää ja toimivampaa. Toimintamme on ennen kaikkea verkoston yhteen saattamista, kertoo projektipäällikkö Hanna Kuisma.

Hukaton Vantaa -kampanjan tarkoitus on alleviivata Yhteisen pöydän ruoka-avun kehittämisen mallin monipuolisuutta kestävän kehityksen ja kiertotalouden kannalta.

-Yhteisessä pöydässä yhdistyvät hävikkiruoan tehokas hyötykäyttö, ruoka-avun verkoston resurssien säästö ja hyvien käytäntöjen jakaminen, kertoo Sitran kiertotalousasiantuntija Merja Rehn.

Vantaalaiseen verkostoon on kuulunut vuonna 2018 noin 35 ruokahävikin lahjoittajaa, kuten kauppoja, elintarviketehtaita ja tukkuja, sekä noin 65 ruoka-apua jakavaa tahoa. Yhdistyksissä, asukastiloissa ja seurakunnissa muun muassa jaetaan ruokakasseja ja tarjotaan hävikistä tehtyä ruokaa. Hävikin kuljetuksesta verkoostoon vastaa kaupungin perustama, pitkäaikaistyöttömiä ja vapaaehtoisia työllistävä hävikkiterminaali.

Yhteinen pöytä on esimerkki uudenlaisesta ruoka-aputoiminnasta sekä kiertotaloudesta. Sitra rahoittaa mallin levittämistä muualle Suomeen.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.