Kotimaisen omenan sato parhaimmillaan

Syksyn omenatarjonta on lämpimän kesän ja vaihtelevien syyssäiden jälkeen nyt monipuolisimmillaan. Lämmin kesä vauhditti myös omenan kypsymistä viikkoa normaalivuotta aikaisemmaksi.

Kesäomenia, kuten Valkeaa Kuulasta ja Samoa on ehditty maistella jo elokuusta lähtien. Nyt ovat syöntivuorossa syysomenat Jaspi, Discovery, Summerred ja Raike. Talviomenien Lobon ja Aroman kypsymistä odotellaan lokakuulle saakka.

Syys- ja talvilajikkeet saaneet riittävästi kosteutta

Omenapuut hyötyivät kesän lämmöstä sekä sateista ja maku omenissa onkin tänä vuonna erinomainen. Sateinen heinä- ja elokuu ovat taanneet sen, että omenat ovat myös kasvaneet kookkaiksi, kun kosteutta on ollut maassa riittämiin. Myös laatu on hyvää, kun omenarupi ja pihlajanmarjakoit eivät ole vioittaneet kehittyviä hedelmiä yhtä paljon kuin viime vuonna.

Talviomenoilla on aikaa kasvaa kokoa vielä syyskuun ajan ja niistä odotellaan aiempaa parempaa satoa. Kokonaissatomääräksi ennakoidaan Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton tekemän selvityksen mukaan noin 6,0-7,0 miljoonaa kiloa, joka on jonkin verran viime vuotta parempi. Talven kovien pakkasten pelättiin vaurioittavan arkoja omenalajikkeita. Näin ei onneksi ole käynyt, vaan nyt saadaan hyvistä kesän kasvuolosuhteista johtuen ennakoitua parempi ja laadukkaampi sato.

Kuva: Matti Lahtinen / Hedelmän- ja  Marjanviljelijäin liitto

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.