Sinivalkoinen kukkaloisto valtaa Espoon Suomi 100 -juhlavuonna

Ensi keväänä Espoossa kukkii yhteensä yli 200 000 sipulikukkaa Suomen 100 -juhlavuoden kunniaksi. Kukkia istutetaan sinivalkoisissa väreissä ympäri Espoota.

Keväällä 2017 ei Espoosta väriloistoa puutu – kaupungin valtaavat yli 200 000 kukkasipulin istutukset. Kukkasipuleita ovat muun muassa tulppaanit, narsissit, krookukset ja erilaiset liljalajit.

Sipuleita istutetaan kansalliseen juhlavuoteen sopivasti pääosin sinisen ja valkoisen väreissä, välillä violettiin taittuen. Sipulit saapuvat Suomeen tulppaanien luvatusta maasta, Hollannista.

Syksyn ensimmäiset istutustalkoot järjestetään jo 26.9., kun pääkaupunkiseudun vihertoimet istuttavat Kaunialan sairaalan pihaan reilut 2000 kukkasipulia. Myöhemmin syksyllä Espooseen saapuu kukkasipulien istutuskone, jolla on tarkoitus laittaa maahan noin 120 000 sipulia. Loput sipuleista, noin 66 000 kappaletta, istutetaan käsin, koska koneellinen istutus ei sovellu kaikkiin paikkoihin.

”Tämä on ensimmäinen kerta, kun kokeilemme istutuskonetta Espoossa. Koko Suomessa sitä testattiin ensimmäisen kerran viime vuonna. Katsomme, kuinka koneellisesti istutetut sipulit lähtevät kasvamaan, ja päätämme sen jälkeen, käytämmekö konetta jatkossa”, sanoo vihertyöpäällikkö Merja Myyry Espoon kaupunkitekniikan keskuksesta.

Syksyn olosuhteet vaikuttavat siihen, kuinka hyvin sipulit juurtuvat maahan. Niitä ei tulisi istuttaa liian aikaisin kesäisen lämpimällä säällä, mutta ei myöskään liian myöhään, maan jo jäätyessä. Myyryn mukaan oikea hetki on silloin, kun ”syksyä on jo ilmassa”. Vastaavasti keväällä sipulit eivät ilahdu liian varhaisesta lämpenemisestä.

Milloin kukkaloistoa siis on odotettavissa Espooseen?

”Keskimäärin toukokuussa ja kesäkuun alussa. Ensimmäiset sipulit nousevat maasta jo heti lumen sulaessa; ne ovat ensimmäisiä kevään viestintuojia. Sipulikukat saavatkin usein ihmiset heräämään kevääseen ja olemme saaneet sipuli-istutuksista perinteisesti kiitosta”, sanoo Myyry.

Sipulit ovat myös hoitajilleen helppoja kasveja – ne säilyvät vuodesta toiseen suhteellisen vähällä hoidolla. Varsinkin narsissit ovat sitkeitä sissejä, jotka kukkivat vuosi toisensa jälkeen.

Kaupungin istuttamista kukista päästään nauttimaan ympäri Espoota, mutta kaupunki kannustaa myös kaupunkilaisia lähtemään mukaan Suomi 100-sipulitalkoisiin.

”Jokainen voi istuttaa myös omalle pihalleen kukkasipuleita. Jos tahtoo noudattaa Suomi 100 -teemaa, voi istuttaa sinisiä ja valkoisia lajikkeita, mutta toki muutkin värit ovat tervetulleita”, Myyry sanoo.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.