Kampanja muistuttaa suojalasien käytöstä ilotulitusraketteja ammuttaessa

Kuvituskuva

Useat ihmiset loukkaantuvat ilotulitteista Suomessa vuosittain. Suojalasit voivat estää silmien vahingoittumisen.

-Joka vuodenvaihteessa 10-20 ihmistä on saanut silmävammoja ilotulitteista. Loukkaantuneet ovat olleet sekä ilotulitteita ampuvia että ilotulituksia seuraavia ja heistä useimmilla ei ole ollut suojalaseja, kertoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes tiedotteessaan.

Jos aikoo ampua ilotulitusraketteja tai mennä niitä seuraamaan perheen tai kavereiden kanssa, kannattaa kaikille hankkia suojalasit.

Uudenvuoden ilotulitteiden myynti on alkanut 27. joulukuuta, ja ilotulitteita saa myydä ja luovuttaa vain 18 vuotta täyttäneille.

Samalla kun hankit ilotulitteita, osta myyntipaikasta suojalaseja kaikille, joiden kanssa aiot ilotulittaa. Jos sinulla on suojalaseja ennestään, kaiva ne kaappien kätköistä hyvissä ajoin. Suojalasien käyttö on pakollista ilotulitteiden ampujalle ja erittäin suositeltavaa myös katsojille, Tukes ohjeistaa.

Silmävammojen määrä on vähentynyt viime vuosina sen jälkeen ilotulitteita koskeva nykyinen lainsäädäntö tuli voimaan tammikuussa 2010. Tällöin suojalasit tulivat pakolliseksi, tulitusaika lyheni ja pienet roomalaiset kynttilät sekä pikkuraketit kiellettiin.

Lainsäädännöstä huolimatta moni ilotulitusrakettien ampuja ei käytä suojalaseja. Tukes teetti viime vuodenvaihteessa kyselyn suomalaisten ilotulitteiden käytöstä ja siihen vastasi reilut tuhat henkilöä. Kaikista ilotulitteiden käyttäjistä 16 prosenttia ei aikonut käyttää suojalaseja ilotulitusraketteja ampuessaan.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.