Syysunelmia

Eletään aikoja, jolloin osoite vaihtuu. Maaseutulomailun hurma vaihtuu pääkaupunkiseudun harmaaseen arkeen. Vai onko se niin?

No ei tietenkään. Nyt on syysunelmien vuoro.

Suuri osa ruuhka-Suomessa asuvista on onnistunut pysyttelemään Kehä III:n sisäpuolella tai ainakin sen liepeillä. Poikkeus on saattanut olla pikaristeily Tallinnaan, jossa on helppoa ja halpaa täydentää syksyn juomavarastot. Vaihtelua on ehkä tarjonnut paketttimatka Italiaan tai Espanjaan, jossa jo ensimmäisenä iltana on ollut kaipuu kotiin 40 asteen helteestä.

Oma kesämmehän on ollut kaupungeissa ihanteellinen. Parvekepuutarhat kukoistavat ilmaston muutoksen meitä koskettamatta. Sadetta on saatu sopivasti. Sateessa tukka on kasvanut. Hirvikärpäset ja punkit eivät ole haitanneet. Terassseissa on myös syksyllä katos ja sisävessa.

* * *

Saariston merivesi on tunnetusti kylmää eikä järvivesienkään lämpötilaa pysty säätelemään niin kuin veden lämpöä kaupunkisuihkussa. Siinä on helppoa pestä tukka niiden joilla sellainen on. Vettä ei tarvitse hakea kaivosta.

Takavuosina pääkaupunkiseudulla kaipasi saunaa, jollei sellaista sattunut olemaan omassa huushollissa tai kivitalon kellarissa. Kuluneena kesänä sitäkään puutetta ei ollut. Nyt yleisiä saunoja on paitsi Uimastadionilla ja Kumpulassa Helsingin rantaviiva täynnä. Myös Kimmo Helistön perinnesauna Kallion ja Sörnäisten rajalla on auki tarpeen vaatiessa.

Täällä etelässä ei ole enää samanlaisia kiusankappaleita kuin maalla. Kärpäset ja muurahaiset ovat uusimpien eläinmaailman maahanmuuttajien valkopostihanhien mieliruokaa. Ketut syövät hiiret.

Kauppatorin valkoiset teltat, joita Yhdysvaltain entinen suurlähettiläs ja nykyinen kotivävymme Oreck oli vaatinut, antavat nekin siistin kuvan Pohjolan valkoisesta pääkaupungista. Lokkien jätökset eivät juurikaan näy valkoisessa telttakankaassa ja jos muutama syömätön jäätelötöttero katoaa hetkessä turistin kädestä lokin nokkaan, se on nuorista kiinalaisista ja japanilaisista elämys, josta on mukava kertoa kotona.

Myös ilma on puhdasta. Sitä mitataan yötä päivää. Meidän ei tarvitse käyttää hengityssuojaa. Suurten festivaalienkin hurja pauhu päättyy nykyään jo kello 23, jolloin rauhallinen örinä alkaa.

MARTTI HUHTAMÄKI