Huolehdi kodin paloturvallisuudesta myös jouluaikaan

Pimeää talvea on ihana valaista kynttilöiden ja ulkotulien avulla. Samalla tärkeää on kuitenkin huolehtia paloturvallisuudesta: Suomessa syttyy vuosittain lähes 3000 asuntopaloa, joista moni olisi estettävissä.

Asukkaan ja taloyhtiön vastuulla on monia arkisia valintoja, jotka vaikuttavat paloturvallisuuteen. Asumisturvallisuuden asiantuntijoiden vinkit auttavat nauttimaan myös joulunajasta turvallisesti. Tässä tärkeimmät vinkit paloturvallisuuden parantamiseen asukkaille ja taloyhtiölle.

Vinkit asukkaille

1. Hoida palovaroittimet kuntoon

Puolessa kerrostaloasuntojen paloista puuttui toimiva palovaroitin. Palovaroittimesta huolehtiminen on ykkösasia.

”Pidä palovaroitin toimintakunnossa vaihtamalla paristot kerran vuodessa. Vaihda palovaroitin uuteen vähintään 7-10 vuoden välein. Vain toimiva palovaroitin varoittaa alkavasta tulipalosta sekä antaa sinulle aikaa pelastautua ja kutsua apua”, sanoo Suomen pelastusalan keskusjärjestö SPEKin projektipäällikkö Ira Pasi.

2.Säästäväisyys ei ole hyve rikkinäisten sähkölaitteiden kanssa

Huolehdi sähkölaitteiden käytöstä ja kunnossapidosta. ”Rispaantuneet laturinjohdot, räpsyvät valaisimet, tuoksuvat pesukoneet ja surisevat silitysraudat ovat kodin kyseenalaisia kestosuosikkeja”, Ira Pasi kertoo. ”Säästäväisyys ei ole hyve, kun on kyse rikkinäisestä elektroniikasta. Älä käytä viallista sähkölaitetta, vaan korjaa tai vaihda se uuteen heti vian ilmettyä.”

3. Pidä kynttilöistä ja ulkotulista huolta

Viime vuonna 96 rakennuspaloa syttyi kynttilästä tai ulkotulesta. Tunnelmallisista tulista täytyy siis pitää hyvää huolta. ”Polta kynttilää vain vakaalla, palamattomalla alustalla riittävän etäällä muista esineistä. Jätä kynttilöiden väliin riittävästi tilaa. Älä jätä kynttilää palamaan ilman valvontaa. Jos liekki roihahtaa, sammuta kynttilä tukahduttamalla. Sijoita ulkotulet vähintään 3-5 metrin etäisyydelle palavasta materiaalista, myös räystäsrajasta, ja kiinnitä ulkotulet hyvin”, Ira Pasi kertaa muistisäännöt.

Vinkit taloyhtiölle

1. Taloyhtiön pelastussuunnitelma asukkaiden tietoon

Taloyhtiöllä on suuri rooli paloturvallisuuden parantamisessa. Kaikki lähtee kunnossa olevasta pelastussuunnitelmasta, jonka asukkaat tuntevat. Suunnitelman välittäminen asukkaille esimerkiksi säännöllisinä tiedotteina ilmoitustauluilla, asuntoihin jakaen sekä vaikka oman harjoituksen järjestäminen auttavat.

”Toimiva suunnitelma ei auta, jos sitä ei ole viestitty asukkaille”, Ira Pasi korostaa.

2. Noudata suojeluohjeita – pidä esimerkiksi kulkuväylät puhtaana palokuormasta

”Taloyhtiöt tuntevat huonosti, että vakuutusyhtiöiden suojeluohjeet ovat velvoittavia: esimerkiksi vakuutuskorvaukset voivat jäädä saamatta, jos taloyhtiö ei ole noudattanut määräyksiä”, sanoo Safetum Oy:n toimitusjohtaja Tuomas Jurvelin.

Safetum tekee vuosittain kiinteistöihin noin 3000 pelastustarkastusta. Jurvelinin mukaan pelastustarkastuksissa havaitut tyypilliset haasteet taloyhtiöissä liittyvät usein palokuormaan, avonaisiin palokatkoihin ja paloturvallisuusjärjestelmien huoltoihin.

”Ylimääräistä tavaraa ei saa olla rakennuksien seinustoilla ja poistumisreiteillä”, Jurvelin muistuttaa.

3. Palovaroittimet ja käsisammuttimet kuntoon myös yleisissä tiloissa

Taloyhtiö huolehtii yleisten tilojen paloturvallisuudesta. Yleisissä tiloissa on hyvä olla toimintakuntoiset palovaroittimet, jotka varoittavat koko porraskäytävää. Myös käsisammuttimia on hyvä olla yleisissä tiloissa.

”Taloyhtiö voi ottaa hoitaakseen myös asuinhuoneistojen palovaroittimien paristojen vaihdon”, Ira Pasi ehdottaa.

 

Kuva: Pimeää talvea on ihana valaista kynttilöillä. Samalla tärkeää on kuitenkin huolehtia paloturvallisuudesta.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.