Hoosianna täytti pääkaupunkiseudun kirkot

Hoosianna -hymni raikui jälleen ensimmäisenä adventtina sunnuntaina kirkoissa. Ensimmäinen adventti on toiseksi suosituin kirkkopyhä.

Pääkaupunkiseudun kirkoissa Hoosiannaa veisattiin viime sunnuntaina yhteensä 17 340 hengen voimin. Helsingissä kirkoissa kävi 10 235, Vantaalla 2550 ja Espoossa kirkkoväkeä oli koolla yli 4550.

Helsingissä eniten kävijöitä oli Mikael Agricolan kirkossa Tuomasmessussa, johon osallistui lähes tuhat henkilöä. Perinteisistä messuista eniten kävijöitä oli Helsingin tuomiokirkossa, jossa 600 oli läsnä. Myös Töölön seurakunnassa Temppeliaukion kirkossa oli 500 veisaajaa.

Hoosiannalla aloitetaan adventtina uusi kirkkovuosi. Näin on tapahtunut läntisessä kristikunnassa keskiajan lopulta lähtien. Nimi adventti tulee latinankielisestä sanonnasta adventus Domini, Herran tuleminen.

Hoosianna taas on alkujaan hepreankielinen huudahdus, joka varsinaisesti merkitsee ”oi auta” tai ”pelasta”, mutta jota jo varhain alettiin käyttää myös kuninkaille ja Jumalalle sekä erityisesti odotetulle Messiaalle osoitettuna riemu- ja ylistyshuutona. Kirkossakin Hoosianna on tervetulotoivotus Jeesukselle, joulun odotuksen alku.

Hoosianna-hymnin laulaminen ensimmäisenä adventtisunnuntaina on vanha perinne Suomessa ja Ruotsissa. Hymnillä on ikää yli 200 vuotta. Virsikirjan ykkösvirsi, Hoosianna-hymni, on saksalaisen Georg Joseph Voglerin 1700-luvun lopulla Ruotsin hovissa säveltämä.

Myös Toivontuottajien Jouluradio alkoi soida ensimmäisenä adventtina puolilta öin perinteiseen tapaan Hoosiannalla. Tänä vuonna Jouluradion Hoosianna tehtiin joukkoistamalla. Sen sovitus ja video koostettiin ihmisten itse kuvaamista, esittämistä ja tulkitsemista Hoosianna-videoista. Katso Hoosianna-video www.jouluradio.fi

 

Kuva:Ensimmäisen adventin Tuomasmessu Mikael Agricolan kirkossa on ollut erittäin suosittu. Kuvaaja: Markku Pihlaja

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.