Espoon kimppa-autokokeilun laiha tulos: vain 40 kimppakyytiä toteutui

Espoossa järjestettiin reilu kolme kuukautta kestänyt kimppakyytikokeilu nimeltään Peput penkkiin.

Kokeilun aikana sovelluksen latasi 541 henkilöä. Kyytejä sovelluksen kautta tarjottiin 190 ja pyydettiin 75. Toteutuneita kimppakyytejä ajettiin 40 kertaa, tiedottaa Espoon kaupunki.

Espoon kaupungin viime syksyn ja alkutalven aikana toteuttama Peput penkkiin -kimppa-autokokeilu osoitti järjestäjien mielestä, että täysin uuden palvelun lanseeraminen vaatii paljon markkinointia ja aikaa. Kokeilussa testattiin mobiilisovellusta kimppakyytien sopimiseen Espoon alueella. Tavoitteena oli helpottaa arjen liikkumista erityisesti työmatkaruuhkien aikaan sekä vapaa-ajan harrastuskyydeissä.

Eniten kimppakyytejä haettiin korvaamaan vaihdollisia matkoja, mutta myös suoria julkisen liikenteen matkoja sekä yksityisautoilua. Kokeilu osoitti, että ruuhkien ja päästöjen vähentämiseksi sekä arjen liikkumisen helpottamiseksi tarvitaan yksi reittihaun palvelu, joka kokoaa yhteen sekä julkisen liikenteen että muun muassa yksityiset kimppakyydit.

Järjestäjien mukaan kimppakyytien kysyntä ja tarjonta alkoivat hiljalleen kohdata sitä paremmin, mitä enemmän kokeilijoita saatiin innostettua mukaan. Myös sovellusta jouduttiin kehittämään odotettua enemmän kokeilun aikana.

– Kaikesta huolimatta kokeilijat pitivät sekä kimppakyytipalvelua että kaupungin pyrkimystä kokeilla uusia liikkumisratkaisuja hyvänä ideana. Jatkoa varten opimme, että tarvitsisimme yhden kanavan, josta kuntalainen näkee julkiset ja yksityiset liikkumisvaihtoehdot. Lisäksi olisi kehitettävä erilaisia kannustimia, jotta ihmiset sitoutuvat kokeilemaan ja käyttämään ekologisia liikkumistapoja, kertoo kehittämispäällikkö Valia Wistuba.

– Kokeilu antoi Espoolle ja yhteistyökumppaneille paljon uutta tietoa, jonka pohjalta voimme kehittää kimppakyyteihin liittyviä palveluja ja muita liikkumisratkaisuja tulevaisuudessa, sanoo kokeilun omistaja, liikenteenhallintapäällikkö Johanna Nyberg.