Metro uudistaa Soukkaa 60-luvun henkeä säilyttäen

Soukantorin sisäänkäynti, Kuva: Iiro Mikola, Optivision Oy

Länsimetron jatke Matinkylästä Kivenlahteen valmistuu vuoden 2023 aikana. Metrojatke tuo Espooseen viisi uutta asemaa: Finnoo, Kaitaa, Soukka, Espoonlahti ja Kivenlahti. Tässä juttusarjassa esitellään jokaisen aseman ympäristö vuorollaan.

Soukan metroasema sijoittuu Soukantorin alapuolelle, Soukan ostoskeskuksen välittömään läheisyyteen. Asemalle tulee kaksi sisäänkäyntiä. Yläkartanontien sisäänkäynnistä pääsee metrolaiturille sekä vinohissillä että liukuportaita pitkin. Soukantorin sisäänkäyntiin tulee vain hissit palvelemaan lähes 50 metrin pystysiirtymää.

Soukan metroasema saa vaikutteensa ympärillä olevasta rakennuskannasta, joka edustaa 60-luvun modernismia. Asemalla on Taneli Rautiaisen valoilla ja metallilevyrakenteilla toteutettava tilataideteos Sfäärit. Teos koostuu neljästä eri elementistä, jotka sijoittuvat metroaseman eri osiin. Sfäärit kuvaavat kallioleikkausta, pilviverhoa, tähdenlentoja ja tähtikuvioita.

Metroliikenteen alkaessa Soukan metroasemalla on 350 pyöräliityntäpaikkaa, jotka tulevat Yläkartanonaukiolle, Soukantorille ja Soukantielle. Väliaikaisia autoliityntäpaikkoja on metroliikenteen alkaessa 28.

Noin tuhat uutta asukasta

Metron tulon Soukkaan uskotaan vauhdittavan alueen täydennysrakentamista ja myös korvaavaa uudisrakentamista. Arvioiden mukaan Soukan asukasluku voi lisääntyä metron myötä noin tuhannella.

Soukan metroaseman tuntumassa maanomistusta on niin yksityisillä kuin Espoon kaupungilla. Kaupungin omistamaa maata on myös hieman etäämmällä metrosisäänkäynneistä Yläkartanontien ja Alakartanontien varrella. Soukan täydennysrakentamisen eteneminen riippuu alueen maanomistajista ja kaavoituksen edistymisestä.

Soukan ostoskeskuksella on useampia omistajia.

Soukantorin vesiallas remontoidaan

Espoon kaupunki kehittää parhaillaan Soukantorin ympäristöä. 60-luvun betoni-ilme kuitenkin säilyy.

Alueen kadunparannusurakka alkoi kesällä 2021 ja valmistuu marraskuussa 2022, eli ennen kuin metron liikennöinti Kivenlahteen alkaa. Soukanraittia kunnostetaan Yläkartanonaukion ja Soukan kentän välillä ja Soukantorilla tehdään pintaremonttia.

Noin viisi vuotta poissa käytöstä ollut Soukantorin ulkovesiallas remontoidaan. Sen on tarkoitus olla käytössä kesällä 2023. Kesäisin altaassa on vesi ja talvisin erikoisvalaistus. Talvella altaan pohjalle heijastetaan vanhoja valokuvia Soukasta.

Soukantien kevyen liikenteen alikulku Soukankentän ja Soukanpuiston välillä uusitaan. Nykyinen alikulku on matala, ahdas ja pimeä. Remontissa siitä tehdään korkeampi, avarampi ja valoisampi ja seinille tulee lasten tekemää taidetta. Alikulun remontin aikana liikenne ohjataan kiertotielle.

Nykyinen Soukansilta Yläkartanontien yli saneerataan.

Soukantielle rakennetaan uusi tukimuuri, jonka betonipintaan uritetaan kuva puunjuurista. Yläkartanonaukiolle tehdään uusia tukimuureja ja uudet portaat.

Soukantien ja Yläkartanontien risteysaluetta selkeytetään kiertoliittymällä.

Teksti: Johanna Halava, viestintäasiantuntija, Espoon kaupunki

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.