Harvinainen numeroiden näyttely esillä Espoossa

Tatsuo Miyajima, Counter Falls, 2018. Kuva: Ari Karttunen / Emma

Maailmankuulun japanilaisen taiteilijan Tatsuo Miyajiman yksityisnäyttely nähdään ensimmäistä kertaa Pohjoismaissa.

Sky of Time on osa Tapiolan EMMA-museon ja Saastamoisen säätiön välistä yhteistyötä, jossa kiinnostavalta ja ajankohtaiselta nykytaiteilijalta tilataan vuosittain uusi teos säätiön taidekokoelmaan. Tilausteoksen ympärille kuratoitu näyttely syventää kuvaa taiteilijan tuotannosta.

Näyttelyn nimeä kantava uusi teos Sky of Time rakentuu sadoista LED-numeronäytöistä, jotka on kiinnitetty muutoin pimeän näyttelytilan kattoon. Vihreää valoa hohtavilla pienillä näytöillä luvut vaihtuvat yhden ja yhdeksän välillä.

Meditatiivisessa installaatiossa numerot muuttuvat jatkuvasti, mutta nollan kohdalla näyttö pimenee hetkeksi. Teoksen vihreä väri viittaa revontuliin, joita taiteilija kertoo kokeneensa kahdesti Suomessa vieraillessaan Rovaniemellä The Snow Show -näyttelyn yhteydessä 2004.

Tatsuo Miyajiman (s. 1957) minimalistisesta teoksesta välittyy hänen ajattelulleen ja teoksilleen keskeiset kolme periaatetta, jotka juontuvat buddhalaisuudesta: Muutu jatkuvasti, ole yhteydessä kaikkeen ja jatka ikuisesti.

Myös satunnaisuuden käsite on taiteilijalle oleellinen. Hän on soveltanut satunnaista systeemiä LED-näyttöjen sommitelmassa ja numeronäyttöjen rytmin ohjelmoinnissa. Kun numerot aloittavat toimintansa, niiden rytmiä ei enää voi kontrolloida ulkopuolelta. Tämänkaltainen satunnaisuus edustaa hänelle luonnon tapaa toimia.

Miyajima aloitti LED-valojen kanssa työskentelyn 1980-luvulla, uransa alkuvaiheessa. Neljälle vuosikymmenelle ulottuvalla urallaan taiteilijalla on ollut näyttelyitä useissa merkittävissä museoissa maailmalla.

– Tatsuo Miyajiman taiteen keskiössä ovat ajattomat sisällöt: aika, ikuisuus ja jatkuvuus. On valtavan hienoa saada tältä uuden mediataiteen pioneerilta näyttely EMMAan ja uusi, mittava hankinta Saastamoisen säätiön taidekokoelmaan, iloitsee Arja Miller, EMMA:n intendentti.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.