Uusia asuntolainoja haetaan vähemmän kuin ennen koronaa

Noin 87 000 OP:n henkilöasiakasta on hakenut lyhennysvapaata lainaansa. Uusia asuntolainoja haetaan vähemmän kuin ennen koronaa.

– Odotamme kuitenkin asuntomarkkinan palautuvan hyvälle tasolle verrattain nopeasti, mikäli rajoitustoimet poistuvat. Lyhennysvapaiden avulla olemme pystyneet tarjoamaan asiakkaillemme taloudellista joustoa satojen miljoonien eurojen edestä, Christie sanoo.

Lainanmaksun turvaaminen on kiinnostanut asiakkaita koronakeväänä

Asuntovelalliset ovat halunneet koronakeväänä suojata asuntolainansa koronnousulta ja turvata lainanmaksun tulevaisuudessa. Erityisesti korkokattoja on haettu asuntolainoihin huomattavasti enemmän kuin alkuvuonna.

Vaikka euribor-korot ovat nousseet alimmilta tasoiltaan, niiden odotetaan edelleen pysyvän matalina. Asiakkaita koronnousu kuitenkin selkeästi huolestuttaa. Korkokattosopimuksia tehtiin osuuspankeissa maalis-huhtikuussa yli neljäsosa enemmän kuin tammi-helmikuussa. Kun otetaan huomioon, että samaan aikaan uusia asuntolainoja otettiin huomattavasti aiempaa vähemmän, on kasvu korkokattojen määrässä merkittävä.

– Asuntolainan turvatuotteiden kiinnostuksen kasvuun vaikuttavat koronan suhteen epävarma tilanne ja uutisointi talouden haasteista. On asiakkailta viisasta varautua tulevaan, ja juuri nyt korkokaton saa poikkeuksellisen halvalla matalalle tasolle, OP:n asuntorahoituksesta ja asumisen palveluista vastaava johtaja Kaisu Christie sanoo.

Korkokatto, luoton takaisinmaksuturva ja vakavan sairauden turva ovat kaikki tuotteita, joiden avulla asuntolaina-asiakas voi varmistaa lainanmaksun. Ne tarjoavat turvaa tilanteissa, jossa korot nousevat tai asiakasta kohtaa esimerkiksi työttömyys tai vakava sairaus.

Huhtikuun puoliväliin mennessä yli tuhat asiakasta oli pyytänyt OP.fi:ssä tarjousta korkokatosta, takaisinmaksuturvasta tai turvasta vakavan sairauden varalta. Yhteydenottopyynnöistä neljä kymmenestä tuli kolmen ensimmäisen koronaviikon aikana maaliskuussa, ja kiinnostus on huomattu myös pankkien asiakasneuvotteluissa.

– Lainansa turvaamisesta ovat tässä tilanteessa olleet kiinnostuneita niin uudet kuin vanhatkin laina-asiakkaat. Meille se tarkoittaa, että käymme yhä tiiviimmin asiakkaidemme kanssa keskusteluja heidän kokonaistilanteestaan ja siitä, millaisia ratkaisuja olisi tarjolla, Christie sanoo.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.