Yhtä vaarallinen kuin korona on joulu

Martti Huhtamäki. Valtion journalismipalkinnolla palkittu Ilta-Sanomien ex-päätoimittaja

Jouluunhan kuuluu Joulupukki. Joulupukki ei sinänsä ole vaarallinen, vaikka onkin riskiryhmään kuuluva henkilö ja vaikka onkin ylilihava ja hyväntahtoinen. Joulupukki on jo niistä ajoista kun hän teki kansainvälisen läpimurtonsa Santa Clausina pitänyt suunsa ja silmiensä suojana maskia, tehokkaampaa kuin THL tänään  suosittelee ja ministeri Krista Kiuru vaatii.

Joulupukki saattaa kuitenkin olla vaarallinen kaikissa niissä kodeissa ja joulujuhlissa, joihin hän ehtii suhteellisen lyhyessä ajassa saapua. Häntä ei voi vaatia pesemään käsiään ennen jokaisen lahjapakkauksen luovuttamista. Jo pelkästään sukset ja luistimet ovat saattaneet kulkeutua Joulupukin pajassa tonttujen käsien kautta. Tontuthan ovat näissä hygienia-asioissa aivan tonttuja.

Kun lapset on pakotettu laulamaan pelonsekoisissa tunnelmissa Pukille joululauluja, siihen saattaa sekaantua itkua ja naurua, mutta erityisesti pärskimistä. Se voi johtaa tartuntaan ja lopulta siihen, ettei seuraavana jouluna näy koko ukkoa. Myös perheen isovanhemmat ovat vaarassa.

* * *

Jouluna tarjottavissa perinneherkuia on mukana sellaisia, jotka eivät ole terveydellisesti suositeltavia. Vanhoista perinteistä on kuitenkin vaikea luopua sellaisissa perheissä, joissa kunnioitetaan perinteitä, ei ehkä Jeesuksen aikaisia, mutta suurten ikäluokkien lapsuudessa ja sota-aikoina nautittuja. Se, että esimerkiksi lipeäkala valmistetaan turskasta, seistä tai koljasta, ei ole ongelma. Ongelma on se, että kala käsitellään natriumhydroksidilla, arkikielessä lipeällä. Se on vahva emäs, joka liuetessaan veteen vapauttaa lämpöä eli reagoi eksotermisesti. Lipeä on läpikuultavan valkea, vetistyvä, hajuton kiinteä aine joka syövyttää metalleja, kuten sinkkiä, magnesiumia ja alumiinia vapauttaen syttyvää vetykaasua.

Pääruokana kinkku on yleisempi kuin vierasperäinen kalkkuna. Molemmat ovat maittavia ja hinnaltaan edullisia. Kinkussa on tapahtunut sellainen muutos, että porsaan alla on enää kovin ohut läskikerros. Siinä ei ole mitään vaaraa, mutta tutkimattakin on selvää, että sellainen vanhanaikainen kinkku, jossa on 5-10 sentin vahvuinen läskikerros, läpäisee elimistön liukkaammin kuin nykyiset ohutrasvaiset kinkut.

* * *

Joulun perinteeseen kuuluu haudoilla käynti. Haudoille sytytetään lasisia, peltikuoren sisällä olevia kynttilöitä. Niitä joulun jälkeen on kärrättävä sekajätteiden kaatopaikoille ajattelematta lainkaan, etteivät vainajat tällaisia epäekologisia, sinänsä hyväntahtoisia suosionosoituksia hyväksyisi. Esimerkiksi palavat olkilyhteet valaisisivat koko hautausmaata. Eikä huono valinta olisi myöskään olkilyhteitä pitempään palava jätkänkynttiläkään.

MARTTI HUHTAMÄKI

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.