Asuntojen myyntiajat lyhenemässä

Asuntokaupan ammattilaisten odotukset lyhenevistä myyntiajoista ovat vahvistuneet tuoreessa Kiinteistönvälittäjäbarometrissä. Uudisrakentamisen vauhdittuminen ei näy vielä lainkaan barometrin kysyntää ja tarjontaa kuvaavissa vastauksissa: yli 80 prosenttia välittäjistä pääkaupunkiseudulla ja muissa kasvukeskuksissa kuvailee edelleen pienimmistä asunnoista olevan suoranainen pula.

Kiinteistömaailman puolivuosittaiseen Kiinteistönvälittäjäbarometriin vastasi maaliskuussa yhteensä 414 asuntokaupan ammattilaista. Kaikkialla Suomessa odotukset asuntojen lyhenevistä myyntiajoista ovat vahvistuneet, kaikenkokoisissa asunnoissa. Viime syksyn barometriin verrattuna erityisesti pääkaupunkiseudulla sekä muun maan kasvukeskuksissa löytyy selvästi enemmän jopa yli viikon myyntiaikojen lyhenemistä ennakoivia.

Odotuksia nopeammasta kaupankäynnistä tukee asuntokaupan vilkastunut alkuvuosi. Kiinteistömaailmassa asuntokauppamäärät kasvoivat tammi-maaliskuussa koko maan tasolla noin kymmenen prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajasta, pääkaupunkiseudulla selvästi tätäkin enemmän.

Pääkaupunkiseudun vahvimmasta kasvusta vastaa Espoo, jossa Kiinteistömaailman kauppamäärät kasvoivat alkuvuonna yli viidenneksen.

– Tällä hetkellä keskimääräinen myyntiaika koko maassa on noin kolme kuukautta, pääkaupunkiseudulla kaksi. Tilastollinen keskimääräinen myyntiaika ei ole vielä viime vuodesta lyhentynyt, sillä alkuvuonna tehtiin kaupat monesta asunnosta, jossa ostajaa on etsitty ehkä hyvinkin pitkän ajan. Jos asuntokauppa jatkaa vilkkaammalla uralla, kuten ennakoimme, näkyy se jatkossa myyntiaikojen lyhentymisenä, kun pitkään myynnissä olleita kohteita on vähemmän, Kiinteistömaailma Oy:n toimitusjohtaja Erkki Heikkinen sanoo.

Pula pienistä asunnoista jatkuu

Viime vuonna merkittävästi lisääntynyt uudisrakentaminen kasvukeskuksissa ei näy vielä lainkaan barometrin kysyntää ja tarjontaa kuvaavissa tiedoissa. Yli 80 prosenttia välittäjistä pääkaupunkiseudulla ja muissa kasvukeskuksissa kuvailee edelleen yksiöistä olevan suoranainen pula. Kaksioiden osalta tilanne on parempi, mutta niissäkin pääkaupunkiseudulla yli kuusi kymmenestä välittäjästä kertoo vallitsevasta pulasta.

– Uudisrakentaminen helpottaa tilannetta, mutta se ei tarjoa pikaratkaisuja, kuten tämänkin barometrin vastaukset kertovat. Pitemmällä aikavälillä kasvanut asuntotuotanto helpottaa tietenkin tilannetta, Heikkinen sanoo.

Hintojen nousupaineet kohdistuvat barometrin mukaan edelleen ennen muuta pieniin asuntoihin pääkaupunkiseudulla ja kasvukeskuksissa. Kauppamäärien kasvuodotukset ovat kuitenkin viime syksyä isommat kaikkialla Suomessa, kaikissa asuntotyypeissä.

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.