Aino & Hajonneet pursuaa pirteää energiaa

Keravalainen Aino & Hajonneet -bändin lisäksi Kellokosken CheriFestissä nousee lavalle Ilta ja Poju. Festari järjestetään Männistön lavalla 30.7.2022.

Aino & Hajonneet -bändin musaa on luonnehdittu ainakin voimapopiksi, punkiksi ja melodiapitoiseksi punkrockiksi. Laulaja Aino Laakso ei genrelinjauksista perusta, mutta yleisölle hänellä on lupaus: ”Me ollaan livebändi ja tuomme hyvän fiiliksen. Meidän keikalla vallitsee yhteinen yhteys sen pienen hetken.” Bändin lunastaa lupauksensa CheriFestissä, Kellokoskella.

Keravalaisen Aino & Hajonneet -bändin rivit kasattiin niihin aikoihin, kun Suomen hallitus julisti poikkeusolot ja otti käyttöönsä valmiuslain ensimmäistä kertaa sodan jälkeen. Yhtäkkiä bändillä oli kassassa levyllinen biisejä ja kiivas ajatus siitä, että pitkäsoitto siitä tulee.

”Kaikki valmistui nopeasti, kun oli aikaa tehdä, eikä kukaan odottanut mitään. Ajatuksemme oli tehdä helppoa ja mukavaa musiikkia, joka on helppo toteuttaa myös livenä”, laulaja Aino Laakso sanoo.

”Emme halunneet keikoille mitään taustanauhoja. Tulemme vain paikalle, roudaamme kamat ja se on siinä.” Aino Laakso lupaa, että se toimii Cherifestissäkin.

Bändin pirteitä ja energisiä biisejä on kuultu jo parilla kymmenellä keikalla. ”Me ollaan lavalla varmoja ja uskottavia.”

Ihan itse

Aino & Hajoneet on omavarainen bändi, se on tehnyt lähes kaiken omin voimin. ”Uskoimme itseemme ja uskoimme olevamme hyvä bändi. Teimme levystäkin kaiken masterointia lukuun ottamatta itse. Lähetimme tuotosta levy-yhtiöihin ja toivoimme, että joku Svart Records ottaisi meidät”, laulaja Aino Laakso sanoo.
Ja Svart Recodrshan otti. Viime elokuussa ilmestyi ”Hullui Unelmii” -pitkäsoitto.

Video kuumalla vintillä

Ensimmäinen musavideo syntyi bändille tutulla kaavalla: ihan itse ja helposti. Bändi kipusi rumpali Markus Vainion mummolan vintille. Esiin kaivettiin kännykkä ja painettiin video-nappulasta. ”Kyllä Petellä (kitaristi Petri Sinkkonen) siinä jonkinlainen käsiskin oli, mutta noin se lähti liikkeelle. Oli kuuma kesä mutta siellä vintillä oli vielä kuumempi”, Aino Laakso muistelee.

Lisäksi videoon kuvattiin pätkiä paikoissa, joissa bändiläiset nuorina hengailivat. Sinkkonen editoi pätkät paikoilleen ja lisäsi siihen musiikin. Sitten ”Hullui unelmii” -biisin video oli valmis. ”Siitä tuli tosi hyvä ja jaoimme sen omalla Youtube-kanavalla.” (https://youtu.be/WeOxBm7Fn0g).

Hulluista hulluin unelma

Hullui Unelmii on bändin sinkku, pitkäsoiton nimikkokappale ja eka musavideo, mutta mikä on laulaja Aino Laakson hulluin unelma? ”Apua, se vaihtuu päivittäin. Mun hulluin unelma on uskoa hulluihin unelmiin. Kun uskoo, niin saattaa onnistua.”

Vuoristoradalla

Aino & Hajonneet esiintyi viime kesänä Puotilan kartanolla Helsingissä. ”Miljöö oli mieletön ja fiilis hyvä. Toivottiin, että paikat ja meno koronan jälkeen pian aukeaa. Paikalla olevasta jengistä oli aistittavissa hyväntuulinen ja huoleton tunnelma. Pienen hetken tuntui, että kyllä tämä tästä. Mutta sitten kaikki meni taas kiinni.”

Tunnelmaa voisi kuvata bändin omalla biisillä:

”Kun koko kesän selittää,

et hautaan asti hauskaa pidetään,

voi halla yöllä yllättää.

Ne alkoi kaupunkia sulkemaan

mun laivat karkaa Tuhkolmaan.

Se mitä jää,

ei tuu täällä kestämään.

En keksi mitään sanottavaa.

Suonissa palaa,

enkä osaa lopettaa.

Tervetuloa mun vuoristorataan…”

Vaikka ”Tervetuloa Mun Vuoristorataan” -biisi ei korona-ajan ailahtelevaisuudesta kerrokaan, niin sen sanoitus, kuten bändin muutkin tulkinnanvaraa jättävät tekstit voi kukin fiilistellä omalla tavallaan. Aino Laakso fiilistelee omaa vuoristoratatematiikkaansa näin: ”Mun vuoristorata on mun elämä, välillä menee kovaa ja välillä hiljaa.”

Vinyylit kelluivat Suezilla

Jos Aino & Hajonneet -bändin syntyyn on niin hyvässä kuin pahassakin vaikuttanut maailman terveyttä koetellut kriisi, niin saman kaltaisissa fiiliksissä mentiin myös levyjulkkareita kohti. Julkaisua nimittäin viivytti paatti, joka meni Suezilla poikittain. Se tulppasi Egyptin vedet ja bändin vinyylit jäivät tulpan taakse kellumaan. Ja kun tulppa lopulta irtosi, niin joku Adele, rohmusi leijonanosan niistäkin vähistä, mitä sieltä vähitellen tihkui. Aino & Hajonneet julkaisi lopulta Hullui Unelmii -levynsä elokuussa 2021, myös vinyylinä.

Kaikkihan ne hyviä on

Aino & Hajonneet on valmis kaikkiin mäkiin ja mutkiin. Kymmenen biisiä on levytettynä ja toinen mokoma valmiina. Niiden lisäksi keikoilla tuutataan covereita fiiliksen mukaan. Mutta mikä on sinun suosikkisi teidän omasta tuotannostanne, Aino Laakso? ”Kaikkihan ne helvetin hyviä on, mutta kun joku pitää valita, niin se on Fresitaa Ja Tupakkaa, siinä on niin mahtipontinen aloitus.”

Sinä voit selvittää oman suosikkisi Aino & Hajonneet -bändin tuotannosta Cherifestissä 30.7.2022.

Kirjoittaja Marko Partanen
Kuva Juha Poutiainen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.