Valtava roskasaalis päätyy näyttelyesineiksi Kansallismuseon Muovi-näyttelyyn

Korsolaislähtöinen, nykyisin Hangossa asuva Inkeri Pekkanen laskee tehneensä 20 000 kyykistystä rannoilta muoviroskia kerätessään. Keräyssaalis on menossa Kansallismuseon näyttelyyn, jossa kerrotaan muovin historiasta ja siitä, miten muovista on tullut ongelma.

Kun Inkeri Pekkanen muutti 2014 Hankoon, hän määritteli merenrannan olohuoneekseen ja meren televisiokseen. Mutta olohuoneessa oli paljon roskaa. Inkeri haluaa, että hänen ja muiden ranta-olohuone on siisti. Siitä hän katselee mielellään meritelkkariaan.

Nykyisin Inkeri Pekkanen on jo melkoinen ympäristöasiantuntija. Hän tietää, että kun tuuli on käynyt lounaasta, rannalla on muhkea annos roskaa. Koska Hanko työntyy ulokkeeksi eikä sen edustalla ole paljoa saaria, lounaistuuli tuo rannoille roskia pitkien matkojen takaa. Esimerkiksi Saksaan kuuluvalta Rügenin saarelta on kulkeutunut vesiurheiluvälineiden riekaleita ja Puolasta olutmukeja.

-Vaikka tänään siivoaisin, aamulla ranta on yhtä roskainen lounaistuulen jäljiltä, Inkeri Pekkanen kertoo.

Mutta osaavat hankolaiset ja Hangossa käyvät turistitkin roskata. Inkerin keräämänä Kansallismuseon näyttelyvitriiniin on menossa muovikenkiä, satamaa puhdistavien trukkien harjojen muovipiikkejä, leluja, kalastusvälineitä, rannan räjäytystöissä tarvittavien muoviputkien jämiä ja tupakantumppeja.

Inkerin harrastukseen on liittynyt jo pieni porukka roskien kerääjiä, jotka järjestävät tempauksia Hangossa.

MUOVI-näyttely pidetään Suomen Kansallismuseossa Helsingissä 6. 11. 2018 – 6. 1. 2019.

Sirkku Kivistö

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.