Lahti murskaksi – ToPo yksin sarjakärkeen

”The Boys Are Back in Town”. Irlantilaisbändi Thin Lizzyn tunnetuin kappale (1976) sopii hyvin soimaan Torpan Poikien miesten divariotteluihin.
Se palauttaa mieleen Torpan Poikien suuruuden ajat 1970-luvulta alkaen. Ja se alleviivaa, että kaupungin omat pojat ovat palanneet kirkkaampiin valoihin.
ToPo on palannut miesten koripalloilun pääsarjoihin, ToPo on palannut Munkkiniemeen ja – mikä tärkeintä – ToPo nousi lauantaina divarin ykköspaikalle kaadettuaan sarjan kärkiottelussa Lahden 89-73 (38-33).
Boys are back in Town!
ToPo pelasi jälleen hyvän ottelun, vaikka alku oli vaikea. Tuskaisten vaiheitten jälkeen oma peli saatiin kuitenkin kulkemaan loistavasti. Kyky korjata oma peli on hyvän joukkueen merkki.
Ottelun tärkeys näkyi ensimmäisellä jaksolla. Pallo poltteli topolaisten käsissä ja vastuuta siirreltiin. Liian moni hyökkäys päättyi ennen kunnon korintekoyritystä.
Lahden jenkit Rashad Smith (20 pistettä/9 levyä) ja Jerald Fields (13/7) olivat ensimmäisellä jaksolla kentän kuninkaita. Jakso Lahdelle 20-13.
Toiselle jaksolle ToPo löi aivan eri tahdin. Tempo nousi ja viidessä minuutissa ToPo johti jo 31-26. Jakso ToPo:lle 25-13. Isolle tauolle mentiin munkkalaisten johdossa 38-33.
Ehkä toiselta jaksolta kulkeutui hieman liikaa hyvänolon tunnetta Torpan pukuhuoneeseen, sillä ison tauon jälkeen Lahti vetäisi 9-0 jakson ja yhtäkkiä vieraat johtivat 40-38.
Tässä vaiheessa Torpan Gary Mooreksi (Thin Lizzyn kuulu kitaristi) nousi Nigel Moore (eivät liene sukua?). Moore rauhoitti peliä, mutta teki samalla muutaman erinomaisen yksilösuorituksen. Mooren rooli ToPo:ssa on todella iso – varsinkin hetkinä, kun peli mene tukkoon tai otteisiin tulee vähän liikaakin hurlumhei-meininkiä.
Mooren esimerkin innoittamana myös muut topolaiset saivat heittonsa kulkemaan. Juuso Kauppinen, Ilpo Pehkonen, Cedric Latimer ja Emil Djeen naulasivat komeita kolmosia.
Jakson loppu oli hyvää peliä ToPo:lta laajalla rintamalla. Onnistumiset nostivat myös puolustuksen fiilingin. Lahden hyökkäyspeli hyytyi ja joukkueelle tuli paljon menetyksiä. Jakso ToPo:lle 28-18 ja isot pisteet päätösjaksolle lähdettäessä 66-50.
Lahti tappeli neljännellä jaksolla vielä hetken, mutta ToPo oli kova. Puolustus piti ja heittohurmos jatkui. Lahti menetti edelleen paljon palloja, eikä joukkue saanut hyökkäystä kulkemaan. Lahti pääsi lopussa hieman kaunistelemaan lukemia, mutta silti numerot 89-73 kertovat, että ToPo puolusti hyvin, sillä ilman lopun löysäystä Lahden lukemat olisivat alkaneet kuutosella. Viimeinen jakso Torpalle 23-22.
ToPo pelasi erinomaisen ottelun. Juuso Kauppinen heitti 26 pistettä. Kymmenestä kolmosesta upposi seitsemän!
Nigel Moore on joukkueen tukipylväs (15/9). ”Tuntui hyvältä näyttää, kuinka hyviä voimme olla”, Nigel Moore iloitsi ottelun jälkimmäisestä puolikkaasta.
Emil Djeen (13/4) oli jälleen energinen ja tehokas. Hän tuo aina uuden rytmin Torpan peliin ja on todella vaikea puolustettava. Ilpo Pehkonen, Miki Kuusisto, Juho Hietanen – ja koko joukkue – pelasi erittäin hienon ottelun.
ToPo:n peli oli mannaa yli 300-päiselle munkkiniemeläisyleisölle. Lahden muutaman kymmenen hengen kovaääninen huutosakki Risto Virtanen mukaan lukien hyytyi kovin hiljaiseksi ottelun loppuhetkillä.
Lahden valmentaja Arttu Mannelin kehaisi, että ToPo:lla on fiksuja, hyviä heittäjiä. Mannelin manaili joukkueensa lukuisia menetyksiä. ”Toki parempi, että tällainen peli tuli nyt kuin että se tulisi finaaleissa”, Mannelin mietti jo kevättä.
Mannelin ei hakenut kokeneen takamiehen Sami Ikävalkon puuttumisesta (loukkaantunut) selitystä tappiolle.
ToPo otti seitsemässä päivässä kolme voittoa ja siirtyi yksin divarin kärkeen kymmenellä pisteellä. Valmentaja Pekka Konttinen nosti pelaajilleen hattua, sillä valmistautuminen torstain Porvoo-pelin jälkeen jäi lyhyeksi. Kaverit käyvät päivätöissä, mutta työmoraali myös ToPo:n paidassa on kova, Konttinen kehaisi.
Ensi lauantaina (5. marraskuuta) ToPo saa kotisaliinsa Oulun. Torpan valmennus ei vielä tiedä kovin paljon seuraavasta vastustajasta. Otteluun valmistautumiseen ja hyvään harjoitteluun on nyt viikko aikaa.
Lahti voitti Oulun NMKY:n sarjan alussa 80-68. Mannelinin mukaan Oulu on aika paljon samanlainen joukkue kuin ToPo. ”Kovaa ne tulevat.”
Oululla on vain yksi voitto viidestä ottelusta. Sunnuntaina (30.10.) Namika pelaa Forssaa vastaan.
Kuka olisi uskonut, että Torpan Pojat johtaa miesten divaria, Suomen toiseksi ylintä sarjaa, kuuden kierroksen jälkeen? Nyt on syytä nauttia ja kyllä väki Yhteiskoululla nauttikin. Niin ToPo-veteraanit kuin aivan pienet ToPo-junnutkin. Ylpeästi ”Gameday-flaierit” liehuivat ennen ottelua ympäri Munkkaa.
Pelaajillakin oli suu messingillä ja kehon kieli huokui tyytyväisyyttä, kun joukkue suuntasi Ugariin yhteiselle iltapalalle perinteisen ToPo-leivän ääreen.
Boys are back in Town!
ToPo:n pisteet ja levyt Lahti-ottelussa: Juuso Kauppinen 26/6, Nigel Moore 15/9, Emil Djeen 13/4, Ilpo Pehkonen 10/1, Juho Hietanen 8/3, Miki Kuusisto 7/-, Cedric Latimer 3/3, Joel Jokinen 3/-, Rasmus Marttinen 2/2, Orlando Taylor 2/1, Jonis Heikkinen -/1, Tuomas Laine -/-.

Kuva: Kokenut Nigel Moore on joukkueen tukipilari. (Kuva Tytti Nuoramo)

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.