Naapurissa meteliä pitävä koira on kestoaihe taloyhtiöiden kokouksissa. Koronakriisi on tuonut uuden ulottuvuuden asiaan ihmisten sulkeuduttua koteihinsa etätyöhön. Yksinäisyyttään haukkuvat koirat ovat nousseet naapurustoissa useamman ihmisen tietoisuuteen ja herättäneet huolta monissa. Ilmiö näkyy myös SEY Suomen eläinsuojelulle kevään aikana tulleissa yhteydenotoissa. Koiran häiritsevä haukunta on ollut jo pitkään yleisin ongelma, josta SEYlle tehdään eläinsuojeluilmoituksia, ja ilmoitusten määrä on lisääntynyt entisestään viime aikoina. Naapureiden asioihin ei haluta helposti puuttua, ja asian esille ottaminen koetaan usein vaikeaksi. SEY on luonut ohjeistuksen, jonka tavoitteena on madaltaa kynnystä puuttua ongelmalliseksi koettuun haukuntaan ja saada haukkuvalle koiralle apua.
Yksinäisyyttään haukkuva koira tarvitsee apua
Koiran haukkumisesta muodostuu järjestyshäiriö silloin, kun se on pitkäkestoista tai tapahtuu öiseen aikaan. Haukkuminen saattaa johtua esimerkiksi koiran eroahdistuksesta tai vahtimiskäyttäytymisestä, eikä koiranomistajalla ole aina tietoa lemmikkinsä käytösongelmista. SEYn laatiman ohjeistuksen mukaan ensimmäinen askel asiaan puuttumiseksi on ottaa yhteyttä eläimen omistajaan. Myös taloyhtiön isännöitsijältä voi pyytää apua hankalissa tilanteissa.
–On tärkeää, että koiranomistaja saa tiedon haukkumisesta mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Koiran omistaja ei voi puuttua asiaan ja vaikuttaa koiran käytökseen, jos hänellä ei ole tietoa ongelmasta, sanoo SEYn toiminnanjohtaja (vs.) Maria Lindqvist. Lindqvist muistuttaa myös, että jossain tapauksissa jatkuvasti haukkuva koira voi myös olla hylätty. Mikäli tilanteessa on syytä epäillä eläimen heitteillejättöä tai jopa hylkäämistä, on asiasta syytä ilmoittaa eläinsuojeluviranomaiselle tai kysyä neuvoa SEYn eläinsuojeluneuvojalta.
–Asiaan puuttumalla voidaan auttaa yksin kotona haukkuvaa koiraa ja toisaalta pitää yllä naapurisopua. Yhteisten pelisääntöjen luominen taloyhtiössä madaltaa kynnystä puuttua ongelmiin. SEYn ohjeistusta voi jakaa taloyhtiössä, ja se voi toimia pohjana yhteisille pelisäännöille. Myös koiranomistajat voivat täten luottaa siihen, että tieto haukkumisesta saavuttaa omistajan, Lindqvist summaa.
Ongelman ratkaiseminen on koiranomistajan vastuulla
Ohjeistus tarjoaa apua siihen, miten ongelmaa voi lähestyä ja asian ottaa puheeksi naapurustossa. Ongelman ratkaiseminen vaatii kuitenkin toimia koiranomistajalta. Koiranomistajan kannattaa miettiä, kuinka pitkiä aikoja koira on yksin ja hankkia tietoa esimerkiksi mahdollisen eroahdistuksen lievittämisestä. Naapuri taas voi auttaa selvittämään, kuinka paljon haukkumista esiintyy ja mihin kellonaikoihin. Asiantunteva eläintenkouluttaja voi auttaa yksinolon harjoittelemisessa ja eläimen arjen uudelleen suunnittelemisessa ongelman ratkaisemiseksi. –On tärkeää, että eläimen omistaja ryhtyy toimiin ongelman ratkaisemiseksi. Ammattitaitoisen eläintenkouluttajan puoleen kannattaa kääntyä, mikäli ongelman ratkaiseminen yksin tuntuu vaikealta, kertoo Lindqvist.