Luonnossa liikkuu taas paljon luonnoneläinten poikasia – laki velvoittaa auttamaan avun tarpeessa olevaa eläintä

Kesällä luonnossa liikkuvat ihmiset kohtaavat orvolta vaikuttavia luonnoneläinten poikasia ja toisinaan myös loukkaantuneita luonnoneläimiä. Nyrkkisääntönä on, että luonnon kiertokulkuun ei pidä puuttua ilman painavaa syytä. Eläinsuojelulaki velvoittaa kuitenkin auttamaan sairasta, vahingoittunutta tai muutoin avuttomassa tilassa olevaa luonnonvaraista eläintä. Luonnoneläimen auttaminen vaatii asiantuntemusta, eikä maallikon pidä ryhtyä omin päin toimeen. Paikallinen eläinsuojeluneuvoja tai eläinsuojeluyhdistys auttaa arvioimaan luonnoneläimen avun tarpeen ja ohjeistaa auttamaan oikein. Yleensä ihminen suojelee luonnoneläimiä parhaiten pitämällä etäisyyttä ja tunnistamalla luonnoneläimille vaaraa aiheuttavat riskitekijät. Robottiruohonleikkurit, siimaleikkurit ja päältä ajettavat ruohonleikkurit tappavat vuosittain erityisesti siilejä ja sammakoita. Vapaana liikkuvat lemmikit tappavat vuosittain miljoonia luonnoneläimiä ja niiden poikasia.

Luonnoneläinten poikasille paras kasvuympäristö luonnossa

SEY Suomen eläinsuojelun eläinsuojeluneuvojat saavat kevään ja kesän aikana paljon ilmoituksia orvoilta vaikuttavista luonnoneläinten poikasista. Tavallisesti ilmoituksen aiheena on esimerkiksi pihapiiristä tai kadulta löytynyt yksinäisen oloinen linnun, oravan, rusakon tai ketun poikanen. Suurimpana huolena on, että poikanen on jäänyt ilman emonsa hoivaa, eikä tästä syystä pärjää luonnossa. SEYn toiminnanjohtaja (vs.) Maria Lindqvist muistuttaa, että orvolta vaikuttava poikanen on harvoin emonsa hylkäämä. Tilannetta kannattaa seurata etäältä ja seurata käykö emo hoitamassa poikastaan.

–Luonnoneläinten poikasille paras kasvuympäristö on luonnossa emon hoivissa. Ihmisen hoiviin päätymisen tulisi aina olla tarkasti harkittu ja täysin välttämätön ratkaisu, sanoo Lindqvist.

Loukkaantuneita eläimiä tulee sen sijaan auttaa poikkeuksetta. Ohjeita hädässä olevan luonnoneläimen auttamiseen voi kysyä esimerkiksi SEYn paikalliselta eläinsuojeluneuvojalta tai paikalliselta eläinsuojeluyhdistykseltä. Loukkaantuneista suurpedoista ja riistaeläimistä tulee tehdä ilmoitus hätänumeroon.

Sujuva rinnakkaiselo edellyttää ihmiseltä erityistä vastuullisuutta

Ihmisen toiminta on monella tapaa vaaraksi luonnoneläimille ja niiden poikasille. Erityistä vaaraa aiheuttavat puutarhanhoitovälineet ja vapaana liikkuvat lemmikit.

– Siimaleikkurit, robottileikkurit ja päältäajettavat ruohonleikkurit koituvat erityisesti siilien ja niiden poikasten kohtaloksi. Siili ei osaa välttämättä väistää ruohonleikkuria, vaan menee vaaran uhatessa kerälle, sanoo Lindqvist.

Ruohonleikkurien lisäksi luonnoneläinten poikasia uhkaavat ihmisten vapaana pitämät lemmikit. Avuton rusakon, siilin tai linnun poikanen on vapaana liikkuvalle kissalle tai koiralle helppo saalis.

–Tavallisesti puhutaan koirien kiinnipitämisestä pesimärauhan aikana, mutta myös kissat aiheuttavat vapaana liikkuessaan tuhoa luonnoneläimille. Vapaana liikkuvat kissat tappavat Suomessa vuosittain miljoonia luonnoneläimiä. Erityisesti linnut ja niiden poikaset ovat kissalle helppo saalis, muistuttaa Lindqvist.

Luontoa voi Lindqvistin mukaan auttaa parhaiten pitämällä kohteliasta etäisyyttä ja tunnistamalla riskitekijät. Lindqvist kehottaa tarkkailemaan luonnoneläimiä hyvän etäisyyden päästä ja sitä kautta tutustumaan niiden elämään.

SEY Suomen eläinsuojelu on vuodesta 1901 eläinsuojelutyötä tehnyt Suomen suurin eläinsuojelujärjestö ja eläinsuojelun asiantuntija. SEYn toimialaan kuuluvat kakki eläimet ja sen toiminta kattaa koko maan.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.