Lääkäri Jarmo Karpakka kävelee 1 400 km miesten terveyden puolesta

Eläköitymisriitti Jäämereltä Itämerelle – Lääkäri kävelee 1 400 km miesten terveyden puolesta

Millä tavalla pitkän työuran terveydenhuollon johtotehtävissä tehnyt suomalainen mies laskeutuu työelämästä ansaituille eläkepäiville? Kävelemällä 1 400 kilometriä Jäämereltä

Itämerelle, tietenkin!

Mehiläisen lääketieteellisen johtajan tehtävästä eläköitynyt Jarmo Karpakka haluaa kävelytempauksellaan nostaa esille suomalaisten yli 50-vuotiaiden miesten terveysongelmat sekä keinot niiden ehkäisyyn. Miesten elinajanodote on Suomessa pikkuhiljaa kasvanut, mutta terveiden elinvuosien odote ei ole kasvanut samassa suhteessa. Ruotsalaiset veljet voivat paremmin, he elävät terveinä pidempään.

– Perintötekijöillä on vaikutusta terveyteen, mutta keski-iän jälkeen niiden merkitys pienenee ja liikunnan, ravinnon sekä muun terveyskäyttäytymisen painoarvo kasvaa. Omilla valinnoilla on suuri merkitys terveydellemme. Tästä haluan projektini aikana kertoa, sanoo Karpakka.

Via Uomo – Miehen tie

Karpakka lähti liikkeelle elokuussa ja suunnitelmissa on kävellä seitsemässä viikossa Jäämereltä Norjasta Itämerelle Helsinkiin. Matkaa kertyy 1 400 kilometriä, jotka Karpakka on suunnitellut jakavansa noin 30 kilometrin päiväetappeihin. Taival alkoi Norjasta Varangerbotnista 18.8. ja se on edennyt Ivalon, Rovaniemen, Oulun, Jyväskylän kautta kohti Hämeenlinnaa, Hyvinkäätä ja Helsinkiä. Pysähdysten aikana Karpakka on saanut mahdollisuuksia kertoa miesten terveysasioista esimerkiksi paikalliselle medialle. Projektin nimi on Via Uomo – Miehen tie ja sitä tukee opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama Liikkuva aikuinen -ohjelma.

Matkakuulumisia Karpakka kertoo viikoittain videoblogissaan. Samalla hän käsittelee tiiviisti jotain miehiseen terveyteen liittyvää teemaa. Jarmo Karpakka tuottaa myös Olipa kerran mies -verkkosivustolle tietoiskuja miesten ikääntymismuutoksista, yleisimmistä sairauksista ja niiden ennaltaehkäisystä, seksuaalisuudesta sekä psyykkisistä ja henkisistä kysymyksistä. – Tietoiskut on kohdistettu miehille ikäluokassa 50–60+, mutta pääosa niistä koskee ihan kaikenikäisiä miehiä. Ja saattaapa ne lukemalla joku nainenkin ymmärtää paremmin miestään, Karpakka toteaa.

Jarmon kävelyreitti ja aikatauluarvio (Hyvinkää ja Helsinki):
Hyvinkää 6.10.
Helsinki 8.10.

Vaimo tukena miehen tiellä Elokuussa alkaneella matkalla on apuna myös vaimo, joka kulkee mukana matkailuautolla ja tarjoaa uupuneelle huolto- ja majoituspaikan.