Porvoo on oivallinen kohde lähilomalle

Tämä tuntuu siltä kuin olisi ulkomailla! Niin toteaa moni Porvooseen virkistäytymään tullut. Toteamus on tuttu Porvoon kaupungin matkailu- ja markkinointipäällikkö Sari Myllyselle.

– Kyllähän Porvoossa on aina aivan ainutlaatuinen tunnelma, Myllynen sanoo.

Ainutlaatuista tunnelmaa pääsee kokemaan niin Vanhassa Porvoossa, idyllisissä majoituskohteissa, ravintoloissa, putiikeissa ja luontokohteissa. Unohtamatta maaseudulla ja saaristossa sijaitsevia kohteita.

Ravintoloiden kirjo hakee vertaistaan

Porvoo yllättää monen sillä, miten paljon tarjottavaa on keskisuurella, noin 50 000 asukkaan kaupungilla. Kaupungin ravintolatarjonta hakee vertaistaan. – Monet ravintoloista ovat kävelyetäisyydellä toisistaan. Keskustan ravintoloiden lisäksi ruoan ystävän kannattaa käydä muun muassa Haikon lumoavan kartanomiljöön ravintolassa.

Koska koko Porvoon ravintolatarjonnan kattavasta kuvaamisesta syntyisi novelli, Myllynen tyytyy toteamaan, että Porvoon ravintoloiden kirjosta löytyy ihan kaikkea katuruoasta fine diningiin, kasvisruokaravintoloista liharuokaravintoloihin. Tilanteen, seurueen ja oman mieltymyksen mukaan voi valita perheravintolan tai pienen ravintolan intiimin tunnelman. – Ruokafilosofian voi sanoa Porvoossa kulkevan ranskalaisesta skandinaavisen kautta japanilaiseen, Myllynen kuvaa.

Monen porvoolaisravintolan annokset ovat keränneet mainetta kaupungin ulkopuolellakin. Porvoossa vietettiin elo-syyskuun vaihteessa Smaku-ruokatapahtuma, jonka aikana järjestetyn Porvoon Makuaarre 2020 -kilpailun voitti Ravintola Seireenin kolmen juuston karitsalasagne. Yleisöäänistä suurimman saaliin sai Rafael’s Steakhouse & Bistron Spicy pork steam bun -annos.

Porvoon ruokamaailma on paljon muutakin kuin ravintolat ja kahvilat. Lähiruoan ystävän ei kannata unohtaa Porvoon maaseutua, esimerkiksi luomunaudanlihaa tuottavan Bosgårdin tilan kauppaa. Poimintana Myllynen mainitsee lisäksi Porvoon saaristossa toimivan muun muassa hilloja valmistavan Hommanäs Gårdin.

Suklaan ystävän suosikkipaikka

Porvoo on ehdoton vierailukohde myös suklaan ystävälle. – Meillä on hyvin monelle suomalaiselle tuttu, ensi vuonna 150-vuotisjuhliaan viettävä Brunberg. Suklaanautintoja tarjoavat suklaakahvila Petris Chocolate Room ja Pieni Suklaatehdas, joka on kerännyt herkuillaan kansainvälistäkin menestystä.

Suklaan lisäksi Porvoo tarjoaa mantelista makunsa saavaa herkkua eli runebergintorttuja läpi vuoden, ei ainoastaan sesonkiaikaan helmikuussa.

Suklaasta ja tortuista puhuttaessa mieleen tulevat kuumat juomat kahvi ja tee. Niistä nautiskellaan esimerkiksi Porvoon Paahtimon Bar & Caféssa ja Vanhassa Porvoossa sijaitsevassa Tee- ja Kahvihuone Helmessä.

Myllynen toteaa, että Porvoon ravintoloissa ja kahviloissa näkyy niiden perustajien intohimo. Ne ovat perustajiensa unelmien täyttymyksiä. Laadun merkitys ja persoonallinen ote tekemiseen välittyvät asiakkaalle. Mitään ei ole jätetty puolitiehen.

Porvoon vierailulla on mahdollisuus osallistua Porvoon matkailuoppaat ry:n järjestämille teemaopastuksille. Tarjolla on esimerkiksi ravintolakävelyjä, joilla kuullaan Porvoon ruokakulttuurista, ravintoloista ja lähiruoasta.

Yöt idyllisissä puutaloissa

Ravintolatarjonnan runsauden lisäksi moni yllättyy Myllysen mukaan siitä, miten paljon Porvoossa on persoonallisia majoituspaikkoja. Niillä monilla on vakiovieraansa, jotka palaavat kerta toisensa jälkeen aistimaan tunnelmaa ja nauttimaan porvoolaisesta vieraanvaraisuudesta. – Majoituspaikat mahdollistavat sen, että esimerkiksi Porvoon laajasta ravintolatarjonnasta saa nauttia kauemmin kuin yhden päivän. Tänään voi käydä illallisella yhdessä paikassa ja huomenna lounaalla kokeilla jotain toista Porvoon laadukkaista ravintoloista.

Majoituskohteet ovat ravintoloiden lailla persoonallisia. Porvoosta ja sen ympäristöstä löytyy useita pieniä bed & breakfast -paikkoja. Myllynen mainitsee kaksi kelluvaa Jokimajaa, jotka olivat toiminnassa tänä kesänä sekä vanhassa Porvoossa idyllisessä ympäristössä sijaitsevat Old Town B & B Ida-Marian, Helmen Budoaarin ja Pariisin Villen.

Porvoon keskustasta löytyvät hotellit Sparre ja Seurahovi. Seitsemän kilometrin päästä Porvoon keskustasta on ison puutarhan ympäröimä Haikon kartano kylpyläfasiliteetteineen. – Myös majoitustarjontansa vuoksi Porvoo on mitä ihanteellisin lähimatkailukohde. Jokaisessa majoituspaikassa on ihan oma tunnelmansa, joka kannattaa kokea.

Porvoossa on mieleenpainuvilla luonnonkauniilla paikoilla huviloita, joita tarjotaan vuokralle lomaa tai yksityisjuhlia varten.

Lomamatkailun lisäksi Porvoossa on mistä valita heille, jotka etsivät aktiviteetteja ja kohdetta esimerkiksi työporukan tyhy-päivää varten. Kaupungissa ja sen ympäristössä onnistuu sujuvan kokouspäivän tai seminaariviikonlopun järjestäminen. Kun luonto on lähellä, yhteinen tekeminen onnistuu turvallisesti korona-aikanakin.

Ostoskierros kauniissa kaupungissa

Historia on Porvoossa läsnä. Samoin ovat taiteen virkistävän kosketuksen tarjoamat galleriat ja esimerkiksi Runebergin koti. Ostoskaupunkina Porvoo saa aikaan ”ooh”-, ”wau”- ja ”ihanaa”-huudahduksia, hymyilee Myllynen. – Porvoossa on sisustustuotteita, asusteita, vaatteita ja leluja. Kaikki keskustan liikkeet ovat kävelymatkan etäisyydellä toisistaan.

Monelle syksy on hektistä aikaa. Sen keskellä arvostaa irtiottoa rauhallisessa ympäristössä hyvän ruoan äärellä. Mikäli matkassa on mukana pienempää väkeä, Myllynen suosittelee tutustumaan Porvoon alueen leikkipuistoihin. Niissä onnistuvat leikit ja temppuilut syksylläkin. – Porvoossa Muumipuisto, merirosvopuisto, Angry birds -teemainen puisto. Lapsia usein kiehtoo Vanha Porvoo mukulakivikatuineen.

Lapsille Porvoossa on myös muuta ohjelmaa. Myllynen mainitsee Pellingissä järjestettävän Island Riddles -retken, joka vie luontoon Tove Janssonin jalanjäljissä.

Oivallinen kohde lähilomalle

Kiireisen arjen keskellä oma arvonsa on sille, ettei lomatunnelmaa täydy hakea kaukaa. Porvooseen on Helsingin keskustasta vain noin 50 kilometrin matka. Suurin osa matkasta on moottoritietä. Porvooseen on lyhyt matka myös esimerkiksi Kymenlaaksosta. – Meillä käy paljon vieraita eri puolilta Suomea. Lentokentältä Porvooseen ajaa noin 35 minuutissa.

Unohtaa ei kannata  joulutunnelman kuorruttamaa Porvoota, joka on monelle jo perinteinen joulunalusajan vierailukohde. – Laskimme viime vuonna, että Porvoossa oli 200 erilaista joulutapahtumaa. Kuluva vuosi on poikkeuksellinen, mutta ihan varmasti tänäkin vuonna Porvoosta löytyy koettavaa joulua odottaessamme ja joulunaikaan.

Luonto on Porvoossa oma runsaudensarvensa. On Linnamäki vanhan Porvoon kupeessa. Maisema, joka on inspiroinut muun muassa Albert Edelfeltiä. Sen lisäksi vehreydestä voi nauttia koko perheen voimin esimerkiksi Sikosaaren luontopolulla. Porvoon saaristossa on kaikkineen mitä parhain kohde luontomatkailulle.

Niin Porvoon kaupunkiin kuin sitä ympäröivään luontoon voi kätevästi tutustua pyöräillen. Lokakuun loppuun asti voi vuokrata kaupunkipyörän ja monessa majoituspaikassa on polkupyöriä asiakkaiden käyttöön. Pyöräilyreiteistä löytyy tietoa porvoo.fi-sivustolta.

Myllynen vinkkaa, ettei Porvoon tunnelma katoa minnekään kesän mentyä. Tummat illat ovat oivallista aikaa nauttia hyvästä ruoasta intiimissä ympäristössä. Olla hetki lähellä, mutta aivan kuin ulkomailla ja ammentaa virkeyttä arkeen.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.