Suomalaiset vodkaturistit ja neuvostotrokarit kohtasivat

Neuvostoliitossa suomalaisturisti saattoi lyödä rahoiksi länsimaisilla vaatteilla ja tavaroilla, joita paikalliset trokarit ostivat ja myivät eteenpäin. Historioitsija Yury Shikalovin uutuusteos Markat, farkut ja sukkahousut vie matkalle 1950–1980-lukujen neuvostoarkeen ja suomalaisen turismin lähihistoriaan.

Neuvostoliitossa käynnistyi kulutusvallankumous, kun kysyntä kulutustavaroille ja elintarvikkeille alkoi kasvaa 1960-luvulta lähtien. Tuotanto ei riittänyt vastaamaan kysyntää, ja erityisesti nuorempien sukupolvien keskuudessa länsimaisista vaatteista ja musiikista muodostui haluttuja statussymboleja.

”Kansan keskuudessa farkuista tuli muodin huippu, ’onnistuneen elämän’ symboli, ja niitä esiteltiin ylpeänä tilaisuudessa kuin tilaisuudessa. Itse kommunistisen puolueen pääsihteeri Brežnev oli ihastunut sinisiin cowboy-housuihin,” Yury Shikalov kertoo kirjassaan.

Suomalaiset vodkaturistit ja neuvostotrokarit kohtasivat railakkailla matkoilla

Suomalaisten ja muiden ulkomaisten turistien määrä Neuvostoliitossa alkoi kasvaa 1970-luvulta alkaen. Trokarit ostivat suomalaisturisteilta niin farkkuja, sukkahousuja, purukumia kuin pornolehtiäkin, ja vastineeksi saaduilla ruplilla turistit hankkivat mielin määrin vodkaa, samppanjaa ja kaviaaria. Vodkaturismi itärajan taakse kukoisti, ja Leningradin-reissuista tuli monelle kuin huumetta.

1980-luvun loppua kohden trokarit alkoivat keskittyä pelkästään myyntiin turisteille. Länsitavaran sijaan kiinnostusta herätti enää ulkomainen valuutta.

”Perestroika avasi Neuvostoliiton rajoja, ja ulkomaista tavaraa alkoi virrata markkinoille. Trokareilla ei enää ollut tarjottavanaan mitään sellaista, mitä ei pystynyt ostamaan niiltä kymmeniltä kauppatoreilta, joita kaupunkiin spontaanisti muodostui,” Shikalov sanoo.

Shikalovin uutuuskirja kertoo, miten laiton länsitavaran kauppa toimi Neuvostoliitossa, millaiset taustatekijät edistivät sen syntyä ja minkälaiset jäljet se jätti yhteiskuntaan. Samalla se antaa laajan kuvan arkielämästä Neuvostoliitossa 1960–1980-luvuilla. Kirjaa varten on haastateltu niin suomalaisia kuin venäläisiäkin, joilla on omakohtaisia kokemuksia neuvostovuosilta. Kerrontaa värittävät Shikalovin omat muistot.

Yury Shikalov
Markat, farkut ja sukkahousut. Laiton kauppa ja länsimuodin lumo Neuvostoliitossa
ISBN 9789523450950
Gaudeamus 2020

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.