Koiran haukkuminen

Koiran haukkuminen on yksi sen tavoista ilmaista itseään, eikä sitä voi koiralta kokonaan kieltää. Toiset koirat ovat haukkuherkempiä kuin toiset. Tämä on seikka, joka kannattaa ottaa huomioon jo koirarotua valittaessa. Urokset ja nartut haukkuvat yhtä paljon; erot ovat yksilöllisiä.

Seuraavat ovat ylivoimaisesti yleisimmät syyt koiran jatkuvalle haukkumiselle:

Tylsistyminen, pelko, yksinäisyys
Koira viihdyttää itseään ”puhumalla itsekseen” paremman tekemisen puutteessa.
Pelokas tai muuten laumastaan eroon joutunut koira haukkuu tai ulisee aivan kuten lapsi itkee.

Jos koira haukkuu jatkuvasti ulkotarhassa tai yksin pihalla ollessaan, syynä ovat todennäköisesti juuri yksinäisyys, pitkästyminen tai virikkeiden puute. Silloin ratkaisuna voivat olla pitkät lenkit, koiran kanssa harrastaminen ja sen aktivointi tai koiran sisällä, ihmisten seurassa pitäminen. Kaikkiin näihin asioihin koiralla on oikeus (varsinkin jos se ei viihdy yksin ja toimettomana ulkotarhassa).

Hämmennys 
Häkeltynyt tai hämmästynyt koira saattaa haukkua sijaistoimintona silloin, kun se ei tiedä mitä tehdä tai miten reagoida johonkin asiaan. Laumanjohtajan, eli ihmisen, tehtävä on auttaa koiraa näissä tilanteissa.

Eroahdistus 
Koira ei kestä olla erossa omistajastaan ja haukkuu tämän perään pahimmassa tapauksessa koko poissaolon ajan. Haukun estoon ja vähentämiseen on olemassa myös apuvälineitä, joita kannattaa käyttää esim. silloin, kun koira haukkuu tilanteissa, joissa itse et voi olla paikalla. Ihmisen panosta laitteet eivät kuitenkaan yksin pysty korvaamaan ja parhaaseen tulokseen päästään silloin, kun koira myös palkitaan oikeasta käytöksestä.

lemmikille.com

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.