Saunominen kannattaa – vähentää verenpaineen kohoamisen riskiä

Saunomisella on paljon hyviä terveysvaikutuksia.

Ahkera saunominen vähentää verenpaineen kohoamisen riskiä, havaittiin Itä-Suomen yliopiston laajassa seurantatutkimuksessa. Kohonneen verenpaineen kehittymisen riski oli 4–7 kertaa viikossa saunovilla miehillä lähes 50 prosenttia pienempi kuin kerran viikossa saunovilla. Tulokset julkaistiin American Journal of Hypertension -lehdessä.

Samassa tutkimushankkeessa on aikaisemmin todettu runsaan saunomisen vähentävän sydänperäisen kuoleman vaaraa. Tutkijoiden mukaan tämä voi selittyä osin juuri saunomisen suotuisilla vaikutuksilla verenpaineeseen. Kohonnut verenpaine on keskeinen sydän- ja verisuonitautien riskitekijä.

Sepelvaltimotaudin vaaratekijät -tutkimukseen osallistui 1621 keski-ikäistä itäsuomalaista miestä, joilla ei tutkimuksen alkaessa ollut kohonnutta verenpainetta. Miehet jaettiin saunomistottumusten perusteella kolmeen ryhmään: kerran viikossa saunovat, 2–3 kertaa viikossa saunovat ja 4–7 kertaa viikossa saunovat. Keskimäärin 22 vuotta kestäneen seurannan aikana 15,5 prosentilla miehistä todettiin kohonnut verenpaine. Kohonneen verenpaineen riski oli 2–3 kertaa viikossa saunovilla 24 prosenttia pienempi ja 4–7 kertaa saunovilla 46 prosenttia pienempi kuin kerran viikossa saunovilla.

Alentaa myös riskiä sairastua äkillisiin ja kroonisiin keuhkosairauksiin

Saunominen voi vaikuttaa verenpainetta laskevasti useammallakin eri tavalla. Saunomisen aikana kehon lämpötila nousee, minkä myötä verisuonet laajenevat. Saunoessa verisuonten sisäkalvon eli endoteelin toiminta paranee, millä on myönteistä vaikutusta verenpainetasoon. Hikoilun myötä elimistöstä poistuu nestettä, joka myös vaikuttaa verenpainetta alentavasti. Saunominen voi alentaa verenpainetta myös kokonaisvaltaisen kehon rentoutumisvaikutuksen kautta.

Samasta aineistosta tehdyssä tutkimuksessa havaittiin hiljattain myös, että paljon saunovilla on pienempi riski sairastua äkillisiin ja kroonisiin keuhkosairauksiin.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.