Maja Genetz – keräsi Lottajärjestölle mittavan omaisuuden

Lauantaina 10.11.2018 Lottamuseolla vierailee arvostettu historian tutkija ja filosofian tohtori Maritta Pohls. Maritta Pohls tunnetaan erityisesti nais- ja järjestöhistorian julkaisuistaan. Lottamuseolla Pohls luennoi Lottajärjestön voimahahmosta Maja Genetzista.

Maja Genetz toimi vuosina 1938–1944 Lottajärjestön keskusjohtokunnan jäsenenä ja muonitusjaostopäällikkönä. Hän oli taitava liikenainen, jonka johdolla Lottajärjestön muonitustoiminta kehittyi laajamittaiseksi liiketoiminnaksi 1930-luvun lopulla.

Lottajärjestö vastasi muun muassa erilaisten suurtapahtumien ruokahuollon järjestämisestä. Yksi 1930-luvun suurimmista joukkomuonituksista oli vapaussodan päättymisen 20-vuotisjuhla Helsingissä. Juhlallisuuksiin osallistui 25 000 rintamamiestä.

Tarina kertoo, että tapahtumaa edeltävänä yönä Maja Genetzin puhelin soi ja häneltä kysyttiin, voisivatko lotat muonittaa vielä ennalta sovitun lisäksi 5000 miestä lisää. Genetz totesi, ettei se ole ongelma ja ruokahuolto järjestyi. Kiitokseksi muonituksesta Lottajärjestö sai Suomen valtiolta lahjana Aarno Karimon tilaisuudesta tekemän kolmiosaisen maalauksen Toukokuun 16:na 1938 . Karimon teos on esillä Lottamuseon päänäyttelyssä Lotan tarina – Vaadi aina enin itseltäsi.

Sodan aikana Maja Genetz johti Lottajärjestön rajatoimistoa, jossa suunniteltiin linnoitustyömaiden muonitusjärjestelyt, Lottajärjestön tarjoama sotatoimialueen ruokahuolto, lottakanttiinien toiminta sekä Itä-Karjalan majoitusliiketoiminta.

Genetz oli vuodesta 1929 lähtien autoliike Oy Nikolajeff Ab:n palveluksessa. Hän aloitti konttoripäällikkönä, työskenteli vuosina 1934–1948 apulaisjohtajana ja lopuksi toimitusjohtajana vuoteen 1959 saakka. Sanottiin, että se mitä Genetz ei tiennyt autoista ja automaailman ongelmista, ei ollut tietämisen arvoista.

Sodan jälkeen Maja Genetz organisoi myös Suomen Naisten Huoltosäätiön ja Työmaahuolto Oy:n toimintaa. Hänen vastuullaan oli muun muassa Helsingin vuoden 1952 olympialaisten ruokatarjoilu. Maja Genetz nimettiin kauppaneuvokseksi vuonna 1954.

Maritta Pohlsin historialuento: Maja Genetz Lottamuseolla lauantaina 10.11.2018 klo 14

Tuusulassa sijaitseva Lottamuseo on museoammatillisesti hoidettu erikoismuseo, joka tallentaa lottien historiaa ja tutkii naisten vapaaehtoista työtä osana maamme historiaa. Museota ylläpitää Lotta Svärd Säätiö. Lottamuseo avattiin yleisölle vuonna 1996.

Käyntiosoite:

Rantatie 39, Syväranta

04310 Tuusula

Museo p. 09 274 1077
sähköposti: info@lottamuseo.fi

www.lottamuseo.fi

www.facebook.com/lottamuseo

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.