Miten ihminen selviää sekoamatta neljän seinän sisällä pääsiäisenä?

Keravalainen crossfit-yrittäjä Mika Forsström laittoi salinsa ovet kiinni vapaaehtoisesti 17. maaliskuuta, kun viranomaiset antoivat määräyksen kokoontumisrajoituksista ja yleisötilaisuuksien kieltämisestä. Yksityisiä kuntosaleja ei määrätty suljettaviksi, mutta osa paikoista silti teki niin.

Klondyken kiinteistössä Keravan Saviolla sijaitseva Forsströmin liikuntasali – tai boksi, kuten lajin harrastajat sitä kutsuvat – pysyy suljettuna koko huhtikuun ja mahdollisesti pitkälle toukokuuhun.

Forsströmillä onkin tiukka viesti valtiovallalle, joka jätti yksityiset kuntoiluyrittäjät puun ja kuoren väliin:

– Selkeä sulkemismääräys myös yksityisille saleille olisi tarpeen. Nyt mennään jokaisen yrittäjän omantunnon mukaan, ja siksi osa saleista on yhä auki.

Forsströmin mukaan epäselvä tilanne johtaa siihen, ettei kukaan voi tarkkaan tietää, milloin tilanne on niin normalisoitunut, että saleilla voitaisiin palata tavanomaiseen päivärytmiin. Hän sanoo seuraavansa uutisia ja THL:n verkkosivuja päivittäin arvioidakseen sulkutarvetta.

Forsströmin mielestä viranomaisten virallisen ohjeistuksen eli kymmenen henkilön kokoontumisrajoituksen noudattaminen voisi johtaa katastrofiin jumppasalin kaltaisessa suljetussa tilassa.

– Jos siellä on yhdeksän kuntoilijaa ja valmentaja samassa tilassa, se ei ole oikeasti turvallista. Tuskin siellä joku kulkee rätti kädessä jokaisen kuntoilijan perässä. Pidän salin aukipitämistä näissä oloissa paitsi tyhmänä myös epäreiluna muita yrittäjiä kohtaan.

Keravan crossfit-salille on koronasulun aikaan ollut pääsy muutamilla omatoimisesti harjoittelevilla jäsenillä, joita on Forsströmin mukaan ollut sisällä enintään kolme kerralla. Muutoin on siirrytty koti- ja etätreeneihin sosiaalisen median välityksellä.

– Koronavirus pani hetkessä koko toimintamallin uusiksi. Kun aiemmin jumpat tehtiin ohjatusti täällä boksilla, nyt minä yhtäkkiä kuvaankin joka päivä kotijumppiani videolle ja yritän motivoida ihmisiä osallistumaan kotonaan.

Tämä on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. Forsströmin mukaan jäsenten motivointi liikkumiseen yksin kotona on vaatinut luovuutta eikä se siltikään tehoa kaikkiin.

– Nuorten ryhmältä on tullut viestejä, ettei tämä toimi ollenkaan. Teinit eivät lähde kovin helposti tekemään näitä juttuja kotona.

Forsström lähettää päivittäisten jumppavideoidensa lisäksi tsemppiviestejä ja pyrkii aktivoimaan boksin jäseniä muun muassa tiimihaasteilla ja kilpailuilla. Sosiaalisen media kanavista hän on havainnut tehokkaimmaksi boksin suljetun ryhmän Facebookissa. Myös Instagram toimii varsinkin nuorempien jäsenten aktivoinnissa.

– Mutta mihinkään TikTok-hommaan en ole ryhtynyt! Forsström nauraa.

Yrittäjän hymy ei ole vielä hyytynyt, vaikka joitakin asiakkaita on jo lähtenyt, uudet kurssit ovat jäissä ja käynnissä olleidenkin kurssien aikataulut ovat sekaisin.

Forsströmin yritys on saanut kiinteistön vuokraan helpotusta pariksi kuukaudeksi. Valtiolta ja kunnalta olisi mahdollista hakea pieniä tukisummia, mutta Forsström pitää niitä alimitoitettuina eikä niitä riitä kaikille.

– Olen kaksitoista vuotta elättänyt itseni liikuttamalla ihmisiä. Ei tässä mitään paniikkia ole. Katse on suunnattu eteenpäin, jossain kohtaa koronasta on selvitty ja homma jatkuu taas.

Mikan neljä vinkkiä neljän seinän sisälle

1.Keskity hetkessä olemiseen ja asioihin, joihin voit tällä hetkellä vaikuttaa – esimerkiksi hygieniasta huolehtimiseen ja terveenä pysymiseen.

2.Opettele jokin itsellesi uusi asia, joka on ihan muuta kuin normaalisti teet. Itse ostin ukulelen, jota haluan oppia soittamaan.

3.Laita negatiivisuutta pursuavat netti ja some ajoittain tauolle. Keskitä energiasi perheeseen ja yhdessä tekemiseen.

4.Liiku edes pieni hetki päivässä. Jo muutama minuutti riittää tuottamaan hyvänolon fiiliksiä.