Isäntäperheenä oleminen rikastuttaa elämää

Pian tyttäristä ja Washingtonista tulleesta vaihto-oppilaasta tuli hyviä ystäviä. Kuva: Pia Pohjanpalo.

Helsingissä asuva Pia Pohjanpalo perheineen ovat toivottaneet kotiinsa muualta maailmalta tulleita vaihto-oppilaita useaan otteeseen. Hetket vaihto-oppilainen kanssa ovat olleet ikimuistoisia ja he kannustavat myös muita avaamaan ovensa vaihtoon tuleville nuorille.

– Tyttäriemme mielestä on mukavaa olla ”Suomen sisko” muualta tulleille vaihtareille. He jäävät aina elämään mukaan vaihdon jälkeenkin. On todella mukavaa oikeasti tuntea ihmisiä ympäri maailmaa, Pia aloittaa.

– Viime kesänä meillä oli ensimmäistä kertaa vaihtari Future Leaders -ohjelman kautta. Hän oli kotoisin Washingtonista, mutta hänen sukujuurena ovat Perusta, joten pääsimme monipuolisesti tutustumaan uusiin kulttuureihin. Kokemus oli niin rikastuttava.

Pia kertoo, että elämä vaihto-oppilaan kanssa on normaalia aktiivisempaa ja silloin tulee katsottua omaa kotimaataan uusin silmin. Viime kesänä Pohjanpalon perheessä asunut nuori tyttö pääsi kuuden viikon vierailun aikana käymään muun muassa Turussa, Tampereella, Porvoossa, Tallinnassa ja Lapissa. Vaellusreissu Lappiin oli luontonsa vuoksi oikea unelmien täyttymys, mutta kävely oli asia joka tuotti hieman harmaita hiuksia.

– Tyttö oli alussa ihan järkyttynyt siitä miten paljon suomalaiset kävelevät, joten vaellusreissu Lapissa oli hieman haastava reissu. Lapin luonto oli tytölle kuitenkin lumoava kokemus, Pia muistelee.

– Kävimme myös meidän mökillä. Siellä hän oli ensimmäistä kertaa soutuveneen kyydissä.

Uusia kokemuksia siis riitti ja ne tekivät tyttöön lähtemättömän vaikutuksen. Hän kertoikin oppineensa matkan aikana paljon suomalaisille ominaista itsenäisyyttä.

Vaihto-oppilas pääsi kesän aikana myös ensimmäistä kertaa soutuveneen kyytiin. Kuva: Pia Pohjanpalo.

Tänä vuonna Pia perheineen ei valitettavasti voi ottaa Future Leaders -ohjelman kautta uutta nuorta kotiinsa, mutta se on varmaa, että he tulevat vielä jatkossa ottamaan kotiinsa vaihto-oppilaita.

– Meillä on ollut nyt jo niin monta kertaa nuoria muualta maailmalta, niin emme enää koe paineita isäntäperheenä olemisesta. Olemme huomanneet, että näille nuorille on iso kokemus vain päästä kokemaan suomalaista arkea.

Pia kertoo, että kulttuurisia törmäyksiä isäntäperheen ja nuoren välille saattaa ajoittain tulla, mutta ne vain kasvattavat ja antavat elämään taas uusia näkökulmia.

– Pikkukriisejä tulee varmaan kaikille, mutta me ainakin olemme  selvinneet kaikesta aina puhumalla ja usein olemmekin voineet sitten nauraa pienille väärinkäsityksille jälkikäteen, Pia kertoo.

Keille suosittelet lähtemistä Future Leaders -ohjelman isäntäperheeksi?

– Jos on mukana avoimin mielin, niin silloin se sopii kyllä aivan kaikille, Pia aloittaa.

– Minusta tuntuu, että monet ovat jotenkin kovin varovaisia. Ihmisten pitäisi vain olla rohkeampia ja ymmärtää, että isäntäperheenä ei pidä pyörittää mitään hotellia, vaan näyttää sitä ihan tavallista arkea. Ei ole mitään väliä esimerkiksi sillä millainen koti on, Pia summaa.

Tänä kesänä Suomeen on tulossa 20 nuorta ja vielä kaikilla näillä nuorilla ei ole isäntäperheitä. Future Leaders -oppilaat ovat isäntäperheissä 30.6. – 10.8.2018 ja toiveena olisi, että nuorille löydettäisiin isäntäperheet viimeistään kolme viikkoa ennen heidän saapumistaan. Kaikki kiinnostuneet voivat täyttää isäntäperhelomakkeen osoitteessa www.afs.fi. Onko isäntäperheeksi haaveileville jonkinlaisia vaatimuksia?

– Kuka vain on tervetullut isäntäperheeksi. Riittää, että on pieni ripaus uteliaisuutta ja halua toivottaa nuori osaksi omaa perhettä, ohjelmakordinaattori Emmi Uutela kertoo.

– Rohkeasti vain kokeilemaan isäntäperheeksi ryhtymistä. AFS on myös tukemassa perheitä, joten yksin ei tarvitse missään tilanteessa jäädä. Isäntäperheiden kokemukset ovat olleet erittäin hyviä. Kielitaito petraantuu kesän aikana ja oman kotiseudun näkee yhtäkkiä ihan eri tavalla, kun on kotona vaihto-oppilas, jonka kanssa ihmetellä hänelle uusia asioita, Emmi jatkaa.

Toimittaja Ira Juvonen

Lue aiheesta lisää: 

Future Leaders -ohjelma tekee pääkaupunkiseutua tutuksi vaihto-oppilaille

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.