Kesä tulee ja niin tulevat myös kesän vaihto-oppilaat. Future Leaders -ohjelman kautta Suomeen on tulossa 20 nuorta. Mistä Future Leaders -ohjelmasta on kyse?
– Ohjelma on USA:n suurlähetystön ja Opetushallituksen rahoittama stipendiohjelma. Ohjelman teema on aktiivinen kansalaisuus ja johtajuus. Sen lisäksi, että ohjelma on kulttuurivaihto, jossa pääsee isäntäperheessä asumisen kautta ihan eri tavalla tutustumaan suomalaiseen perhekulttuuriin, oppivat nuoret ohjelman teemasta erilaisten yritysvierailujen ja työpajojen kautta, ohjelmakordinaattori Emmi Uutela kertoo.
Kesällä 2018 Future Leaders -oppilaat ovat isäntäperheissä 30.6. – 10.8.2018, eli ohjelman kesto on kuusi viikkoa. Oppilailla on ensimmäiset neljä viikkoa vapaata aikaa isäntäperheensä kanssa ja vaihdon kaksi viimeistä viikkoa he viettävät päiväohjelmansa mukaisia aktiviteetteja pääkaupunkisedulla.
– Viime vuonna nuoret vierailivat muun muassa Nokialla, Roviolla, eduskunnassa, USA:n suurlähetystöllä ja kuulivat inspiroivia puheenvuoroja suomalaisilta vaikuttajilta ja pohtivat itse uusia yritysideioita, Emmi kertoo.
Vaikkakin yritysvierailut ja työpajat ovat aina olleet nuorten mieleen, niin aika isäntäperheessä on yleensä se kaikkein mukavin asia vaihto-oppilaille.
– Ihan parhaaksi kokemukseksi kaikki nostivat isäntäperheissä asumisen. Sitä kautta pääsee kuitenkin tutustumaan niin eri tavalla uuteen kulttuuriin, kun joku ottaa sinut mukaan arkeesi, Emmi sanoo.
Viime vuonna Future Leaders -oppilaan toivotti kotiinsa helsinkiläinen Pia Pohjanpalo perheineen. Tämä ei suinkaan ole ensimmäinen kerta, kun heidän perheeessään on ollut vaihto-oppilas. Pia kertookin, että heti ensimmäisen kerran jälkeen hommaan jäi jonkinlainen kipinä. Pohjanpalo suositteleekin isäntäperheenä olemista ihan kaikille.
– Tyttäriemme mielestä on mukavaa olla ”Suomen sisko” muualta tulleille vaihtareille. He jäävät aina elämään mukaan vaihdon jälkeenkin. On todella mukavaa oikeasti tuntea ihmisiä ympäri maailmaa, Pia aloittaa.
Tämän lisäksi isänpäperheenä olemisen hyötynä on muun muassa se, että maailmankatsomus avartuu suunnattomasti. Pia myös kertoo, että elämä vaihto-oppilaan kanssa on normaalia aktiivisempaa ja silloin tulee katsottua omaa kotimaataan uusin silmin.
Ketkä kaikki voivat päästä isäntäperheeksi, Emmi?
– Kuka vain on tervetullut isäntäperheeksi. Riittää, että on pieni ripaus uteliaisuutta ja halua toivottaa nuori osaksi omaa perhettä. Isäntäperheenä toimiminen ei vaadi siis samanikäisiä lapsia ja meillä on myös paljon perheitä, joissa on lapset jo muuttaneet pois kotoa, tai vain yhden vanhemman perheitä. Halu tutustua uuteen nuoreen ja tietenkin sen verran ekstratilaa, että nuorelle löytyy sänky ja tila elää riittää, hän aloittaa.
– Käymme jokaisen uuden isäntäperheen kanssa kasvokkain isäntäperhekeskustelun, jossa pääsee kyselemään itseä pohdituttavia teemoja ja kuulemaan lisää AFS:n käytännöistä ja tukiverkosta.
– Isäntäperheiden kokemukset ovat olleet erittäin hyviä. Kielitaito petraantuu kesän aikana ja oman kotiseudun näkee yhtäkkiä ihan eri tavalla, kun on kotona vaihto-oppilas, jonka kanssa ihmetellä hänelle uusia asioita, Emmi lisää.
Toimittaja Ira Juvonen
Lue aiheesta lisää: