Pariisi valittiin Euroopan innovaatiopääkaupungiksi – Helsinki kymmenen parhaan joukossa

Finaalipaikka kertoo siitä, että Helsinki kuuluu Euroopan innovaatiokaupunkien kärkijoukkoon.

Pariisi on valittiin Euroopan innovaatiopääkaupungiksi (The European Capital of Innovation eli iCapital) Lissabonissa järjestetyssä palkintojenjakotilaisuudessa. Helsinki oli Tampereen ohella yksi kisan kymmenestä finalistista, mutta ei tällä kertaa ollut palkittujen kaupunkien joukossa. Helsingin vahvuuksia, joiden ansioista sijoitus kymmenen parhaan joukossa saavutettiin, ovat muun muassa kaupungin omat innovaatioalustat kuten Fiksu Kalasatama ja älyliikennekokeilut.

Pariisi voitti Innovaatiokaari-aloitteella

Kilpailun voittaneen Pariisin metropolialueella käynnistetty “L’arc de l’innovation” -aloite (Innovaatiokaari) pyrkii yhdistämään pääkaupungin ja kaarena sen itäpuolella sijaitsevat metropolin osat yhdeksi innovaatioalueeksi. Aloitteen ajatuksena on muuttaa metropolialueen taloudellisen, urbaanin ja sosiaalisen kehityksen dynamiikkaa niin, että haastavassa asemassa oleville itäisille esikaupunkialueille syntyy uusia sidoksia erilaisten kaupunkitoimijoiden välille. Mukana ovat kansalaisjärjestöt, yritykset ja asukkaat, sekä aikuiset että lapset.

Helsinki toteuttaa innovaatioystävällisyyttä useilla eri tavoilla

Finaalipaikka kertoo siitä, että Helsinki kuuluu Euroopan innovaatiokaupunkien kärkijoukkoon. Helsingin yhteistyöverkostot ja –hankkeet kuten Smart & Clean, Kaupunkiakatemia, Helsinki Think Company, Health Capital Helsinki ja Merit-hanke ovat esimerkkejä kaupungin vahvasta innovaatioekosysteemistä. Helsinki käyttää Euroopankin tasolla vertailtuna muotoilua hyvin eri alat poikkileikkaavasti sekä tehokkaasti ja kaupungissa on vahva avoimen datan sekä startup-yritysten kulttuuri.

– Olen ylpeä siitä, että Helsinki sijoittui kymmenen parhaan joukkoon tässä kovatasoisessa kilpailussa. Olemme asettaneet tavoitteeksi, että Helsinki on Euroopan houkuttelevimpia paikkoja uudelle start up –toiminnalle ja uusille innovaatioille. Finaalipaikka antaa vahvistusta sille työlle, jota Helsingissä on pitkäjänteisesti tehty, toteaa Helsinkiä Lissabonin palkintojenjakotilaisuudessa edustanut apulaispormestari Nasima Razmyar.

Innovaatiot ovat teknologiaa ja osallistamista

Innovaatiot eivät kuitenkaan ole pelkkää teknologiaa vaan niillä on myös sosiaalisia ulottuvuuksia. Tärkeä osa innovaatioekosysteemissä on myös osallisuudella ja kansalaisosallistumisella. Nämä ovat myös Helsingin kaupunkistrategian keskeisiä teemoja.

iCapital on Euroopan komission noin kahden vuoden välein järjestämä kilpailu, jossa etsitään Euroopan parasta kaupunki-innovaatioekosysteemiä. Kilpailun edelliset voittajat ovat olleet Amsterdam (2015) ja Barcelona (2014).

Voittajakaupunki sai Euroopan komissiolta miljoonan euron palkinnon innovaatioekosysteeminsä vahvistamiseen. Toisen ja kolmannen palkinnon saivat Tallinnan ja Tel Avivin kaupungit. Ne saivat molemmat palkinnoksi 100 000 euroa. Muut finalistit olivat tänä vuonna Aarhus, Berliini, Kööpenhamina, Nizza ja Toulouse.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.