Yli 12 000 asukasta hyödynsi HSY:n keräysautopalvelua

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden keräysautot kiersivät myös tänä vuonna Espoossa ja muualla pääkaupunkiseudulla.

Poikkeuksellisissa oloissa toteutetun kierroksen aikana autot keräsivät yhteensä noin 200 000 kiloa metalliromua, sähkölaitteita ja kodin vaarallista jätettä.

Koronapandemian takia kierros järjestettiin tällä kertaa vasta syksyllä. Yhteensä keräysautoja hyödynsi kahdeksan viikon aikana 12 300 asukasta.
– Olemme iloisia, että pystyimme järjestämään keräysautokierroksen koronasta huolimatta. Kierros tuli monille asukkaille tarpeeseen, vaikka jouduimme siirtämään sen keväältä syksyyn. Syksyiset olosuhteet sateineen vaikuttivat varmasti myös asiakasmääriin, HSY:n toimintovastaava Maarit Kiviranta kiittelee tiedotteessa.

Autot keräävät kotitalouksien metalliromua, sähkölaitteita ja kodin vaarallista jätettä. Asiakkaista hieman yli puolet, 52 prosenttia, olivat helsinkiläisiä. Vantaalaisia ja espoolaisia oli kumpiakin noin neljännes. Kirkkonummelaisten osuus oli noin kolme prosenttia.
– Asiakasmäärät putosivat edellisestä kierroksesta reilulla kolmanneksella. Eniten asiakasmäärät pienenivät Helsingissä ja Espoossa, kun taas Kirkkonummella asiakasmäärä kasvoi, Kiviranta kertoo.

Sortti-asemilla sen sijaan rikottiin koronakevään aikana ennätyksiä. Sortti-asemilla kävijöitä oli vuoden alusta huhtikuun loppuun mennessä lähes 30 000 enemmän kuin edellisen vuoden vastaavalla jaksolla. Tämä saattaa olla osasyy siihen, että jätteitä tuotiin keräysautoille tänä vuonna selvästi aiempaa vähemmän. Eniten väheni metalliromun määrä, vähiten kodin vaarallisen jätteen määrä.

– Vaikuttaa siltä, että koronarajoitukset saivat kotona olevat ihmiset siivoamaan ja tyhjentämään varastojaan jo keväällä. Kevään siivous ja ahkera Sortti-asemien käyttö näkyy todennäköisesti myös keräysautojen pienemmässä jätemäärässä, Kiviranta arvioi.
Keräysautokierroksen aikana autoille tuotiin yhteensä noin 200 000 kiloa jätettä. Suurin osa jätteistä oli kodin sähkölaitteita. Vaarallisista jätteitä suurin osa maalijätteitä. Myös auton akkuja, liuotinjätteitä ja paristoja tuotiin paljon.

Kerätyt romut ja vaaralliset jätteet kuljetettiin niitä käsitteleville yrityksille. Lajittelun ja käsittelyn jälkeen talteen otetut materiaalit hyödynnetään monin tavoin. Kierrätykseen kelpaamattomat vaaralliset aineet hävitetään asianmukaisesti omissa käsittelylaitoksissaan.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.