Tuusula suunnittelee ikäystävällistä asuinaluetta Rykmentinpuistoon

Kuvituskuva

Tuusulan kunta suunnittelee Hyrylän Rykmentinpuistoon ikäystävällistä ja ikäihmisten kotona asumista tukevaa asuinympäristöä.

Tavoitteena on edesauttaa asuinkorttelin rakentumista lähelle ikäihmisten toivomia palveluita ja toimintaa.

Ikäihmisten asuinympäristön palveluita ja toimintaa kehitetään yhdessä paikallisten yritysten, yhdistysten ja järjestöjen kanssa, ja ikäihmiset ovat mukana suunnittelussa.

Hankkeen aikana järjestetään esimerkiksi työpajoja ja kävelyhavainnointi keskusta-alueella.

– Myös Tuusulassa ikääntyneiden määrä kasvaa nopeasti lähitulevaisuudessa. Tuusula on pientalovaltainen kunta, ja moni ikääntynyt asuu omakotitalossa. Senioreille tarvitaan vaihtoehtoisia asumisen ratkaisuja, hankepäällikkö Riikka Uusikulku kertoo tiedotteessa.

– Hankkeen yhtenä tavoitteena on kehittää uusia asumisratkaisuja, kuten välimuotoista asumista. Ratkaisut voivat olla hallintamuodoiltaan erityyppisiä, erilaisia talotyyppejä ja monisukupolvisia ratkaisuja. Keskeinen sijainti ja läheisyys palveluihin on tärkeää, Uusikulku jatkaa.

Ikäystävällistä asumista kehitetään Suomen ympäristöministeriön keväällä 2022 myöntämän hankerahoituksen avulla.

Hanke on jatkoa aiemmalle ikääntyvien yhteisöllisen asumisen hankkeelle, johon Tuusulan kunta sai ministeriön rahoitusta vuoden 2021 hakukierroksella.

Tuusulan kunta vastaa hankkeen johtamisesta, koordinoinnista ja hallinnoinnista. Yhteistyökumppani vastaa hankkeen selvitysten ja suunnitelmien tekemisestä.

Yhteistyökumppaniksi valikoitui kesällä järjestetyssä kilpailutuksessa tulevaisuusorientoinut suunnittelutoimisto MUUAN Oy.

– Selvitysten ja suunnitelmien keskiössä tulee olemaan niin sanotussa ”kolmannessa iässä” olevat ihmiset ja heidän asumisen tarpeisiin vastaaminen tulevaisuudessa. ”Kolmannen iän” ihmiset ovat noin 55–80-vuotiaita. Heitä tulee tulevaisuudessa olemaan yhä enenevissä määrin ja kyseinen elämävaihe voi kestää lähes kolmanneksen elämästä, kertoo asumisen ja elämisen asiantuntija Tiina Antinoja MUUAN:ilta.

Ikäystävällisen asumisen hankkeen lopputuloksena tulee olemaan suunnitelma siitä, miten Tuusulan keskustaan voidaan luoda ikäystävällistä asumista ja asuinympäristöä. Suunnitelma valmistuu huhtikuun loppuun 2023 mennessä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.