Kansallispukuperinne elää Tuusulassa

Tuusulan puku. Kuva: Kalle Särkkä / Ohoi Creative

Tuusulan paikallisista kansallispuvuista on julkaistu verkkosivu ja video.

Tuusulan kunta on julkaissut paikallisista kansallispuvuista verkkosivun.

Verkkosivulla esitellään Tuusulassa käytettäviä pukuja eli Tuusulan naisen kansallispukua sekä Tusbyn naisen ja miehen pukua.

Tuusulan kansallispuvuista kertova verkkosivu sisältää itsenäisyyspäivänä 6.12.2022 julkaistun Youtube-videon.

Verkkosivulle ja videoon pääsee Tuusulan kunnan verkkosivuilta.

Videolla on haastateltu Marjo Vainiota ja Kirsi Kostamoa.

Tuusulan kunnan tiedotteen mukaan Marjo Vainio on Taito Etelä-Suomi ry:n kansallispukuneuvoja, joka Tuusulan puvun tarkistushankkeen yhteydessä ompeli Tuusulan mallipuvun ja valmisti siihen kaavat ja ohjeet.

Kansallispukuharrastuksesta videolla kertoo Kirsi Kostamo, joka on toiminut käsityönopettajana Tuusulan kansalaisopistossa ja ohjannut siellä tarkistamattoman ja tarkistetun Tuusulan naisen puvun valmistusta.

Tuusulan naisen kansallispuku tarkistettiin vuonna 1987.

Käytössä on sekä tarkistamatonta että tarkistettua pukua ja kaikkien eri aikakausien puvut ovat tärkeä osa kansallispukuperinnettä.

Kansallispuku on arvokas juhla-asu, joka sopii juhlaan kuin juhlaan, mutta jonka osia voi käyttää yksittäin ”tuunaa mun perinne” -tyylisesti myös arkena.

Tuusulan puku erottuu raikkaan puna-valkoisen värityksensä ansiosta.

– Jos on sellaisessa tilaisuudessa, jossa on useita kansallispukuja, saa sellaisia kommentteja, että ”Ai sulla on tämä! Tämä on niin ihanan raikas tämä Tuusulan puku, Kirsi Kostamo kertoo tiedotteessa.

– Tasaraidassa on jotain perisuomalaista. Harvassa kansallispuvussa on noin tasaraitainen tuo hameen raitarytmitys, Marjo Vaino sanoo.

Kansallispuvulla voi ilmentää paikallisuutta, mutta sen voi nykyään valita täysin omien mieltymystensä mukaan.

– Toivotamme Tuusulan puvun käyttäjiksi kaikki punaisen ja tasaraidan ystävät ympäri Suomea ja maailmaa sekä luonnollisesti tuusulalaiset, järvenpääläiset sekä hyvinkääläiset, joiden alueen puku tämä on, kulttuurituottaja Jaana Hopeakoski sanoo.

Tuusulan ruotsinkielisen alueen kansallispuvut eli Tusby kvinnodräkt ja Tusby mansdräkt ovat myös vanhaa perua 1900-luvun alusta.

Naisen puvussa on puna-vihreäraidallinen hame ja miehen puvussa koristeellinen messinkivyö.

Valokuva- ja videomateriaalia kuvattiin elokuussa Tuusulan Rantatien museoilla järjestetyssä kansallispukutuuletustapahtumassa 6.8.2022. Vainion ja Kostamon haastattelu on kuvattu Klaavolan talossa.

Kansallispuku innostaa eri-ikäisiä käsityöharrastajia ja käsityötä sekä eettistä pukeutumista arvostavia. Esimerkiksi Facebookin Kansallispuku – Folkdräkt -ryhmässä on yli 15 400 jäsentä ja ryhmä on tunnettu kannustavasta keskustelukulttuuristaan.

Kansallispukuinnostusta Tuusulassa. Kuva: Kalle Särkkä / Ohoi Creative

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.