Tallinnan matkakuvia esillä Helsingin kaupunginmuseossa

George Otsin kannella 1984. Kuva: Antti Eirola

Helsingin kaupunginmuseossa on avautunut 15. lokakuuta 2021 erikoinen näyttely. Esillä on helsinkiläisten ottamia matkakuvia Tallinnasta 1980-luvulta tähän päivään asti.

Armas Tallinna – tarinoita naapurista -näyttely tarkastelee helsinkiläisten suhdetta naapurikaupunkiimme Tallinnaan. Ääneen pääsevät kaupunkilaiset itse, joilta lämminhenkisen näyttelyn kuvat ja tarinat on kerätty.

– Hauskat, ja joskus hiukan nolotkin, yhä rakkaina vaalitut tunnelmat ulottuvat 1980-luvulta tähän päivään ja johdattavat kävijän eri puolille Tallinnaa, historiallisiin tapahtumiin ja kaupungin nopeasti muuttuviin maisemiin, tiedottaa Helsingin kaupunginmuseo.

Näyttelyssä pääsee kurkistamaan helsinkiläisten valokuva-albumeihin ja matkapäiväkirjoihin.

Tallinnan-matkojen muistot vievät keskelle kumouksellista Rock Summer 1988 -konserttia, hämärälle taksimatkalle kohti kaupungin laitamia ja hikoilemaan virkaintoisten tullivirkailijoiden eteen tupakkakartongit takin alta pilkottaen.

Uusimmissa tarinoissa tuntuu pandemia-ajan poikkeusolojen aiheuttama syvä kaipaus armaaseen naapurikaupunkiin. Eri vuosikymmenille sijoittuvat muistot piirtävät kuvan suomalaisesta matkaajasta muun muassa Virun aulassa patsastelevana ”porona”, urheana Suomenlahden ylittävänä purjehtijana ja viron kielen ja kulttuurin harrastajana.
Toisaalta ne kertovat myös suurempaa tarinaa neuvosto-Viron vaikeista olosuhteista, maan uudelleenitsenäistymisestä ja muutoksesta kohti modernia teknologiayhteiskuntaa.

Armas Tallinna – tarinoita naapurista on esillä Helsingin kaupunginmuseossa Aleksanterinkadulla 27.2.2022 asti.

Näyttelykuva. Kuva: Kerttu Malinen / Helsingin kaupunginmuseo

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.