Ompeluharrastajien unelmaviikonloppu tekee tuloaan

Unna Ahonen ja Jenni Salminen ovat vahvasti mukana Ommel 2018 -tapahtumassa. Kuvaaja Auri Kohola.

Uudenlainen käsityötapahtuma, ompeluun keskittyvä Ommel 2018 järjestetään ensimmäistä kertaa Espoon Suurpellossa 8.-10.6.2018. Mistä idea tapahtumaan syntyi?

– Nuppu Print Companyn kautta olen kierrellyt paljon erilaisilla käsityömessuilla. Ne ovat kyllä hyviä tapahtumia, mutta käsityöihmiset eivät halua vain ostaa valmiita tuotteita, vaan he haluavat itse luoda jotain. Perustimme muutaman muun käsityöintoilijan kanssa Ommel ry:n, koska halusimme pistää oman tapahtuman pystyyn, Ommel ry:n puheenjohtaja ja Nuppu Print Companyn toimitusjohtaja Jenni Salminen aloittaa.

– Olen useaan otteeseen kuullut erilaisissa tapahtumissa, kun ihmiset kehuvat eri tekijöiden kankaita. Samassa lauseessa he kuitenkin harmittelevat sitä, että he eivät osaa ommella. Ompelu on kuitenkin sellainen asia, jonka voi hyvinkin oppia. Kaikki ompelusta kiinnostuneet voivat tulla Ommel 2018 -tapahtumaan fiilistelemään ja kokeilemaan ompelua ihan ilmaiseksi. Toivomme, että onnistumme harrastajien lisäksi tavoittamaan niitä, joita ompelu kiinnostaa, mutta jotka kaipaavat vielä apua alkuun pääsemisessä, Jenni lisää.

Kolmepäiväisessä ompelufestivaalissa kangas- ja ompelutarvikeostosten lisäksi tapahtumakävijä voi kehittää omaa ompeluosaamistaan kurssien, luentojen ja työpajojen avulla. Tarjolla on ohjausta eritasoisille ompelijoille esimerkiksi alusvaatteiden valmistuksen parissa sekä oman peruskaavan sopivaksi tekemisessä.

Käsityömessuja järjestetään jonkin verran ympäri Suomea, mutta tapahtuma, jossa pääsee kunnolla käsiksi ompeluharrastukseen on poikkeuksellinen.

– Minulla on sellainen käsitys, että nykykävijälle ei riitä se, että ostaa pääsylipun, jolla pääsee ostamaan. Nykykävijöille pitää olla mielenkiintoista tekemistä. Meillä on esimerkiksi 13 työpajaa, jonne voi ilmaiseksi tulla kokeilemaan erilaisia käsitöihin liittyviä asioita. Tämän lisäksi meillä on 23 kurssia, jonne on ennakkoilmottautuminen sekä paljon mielenkiintoisia luentoja, Salminen kertoo.

Kurssien ilmoittautuminen on parhaillaan käynnissä, kun taas luennoille ja työpajoihin voi poiketa tapahtumassa aina kun niistä löytyy vapaata tilaa.

”Tarjoamme samanhenkisille ihmisille tapaamispaikkaa”

Ompeluharrastuksen suosio on lähtenyt uuteen nousuun muutaman viime vuoden aikana.
Facebookin suurimmassa suomalaisessa ompeluun liittyvässä Ompeluelämää-ryhmässä on yli 33 000 jäsentä. Tämän rinnalla on joukko pienempiä, muutamien tuhansien jäsenten ryhmiä, joissa käydään sitäkin aktiivisempaa keskustelua.

– Ompeluharrastukseen liittyy paljon yhteisöllisyyttä, omien tuotosten jakamista ja ompeluvinkkien pyytämistä. Instagramista ja Facebookin ryhmistä saa halutessaan nopeasti neuvoja sekä tietysti loputtoman määrän ideoita omiin ompeluprojekteihin. Tältä aktiiviselta harrastajaryhmältä on kuitenkin puuttunut oma tapahtuma, joten päätimme perustaa sellaisen.

Ompelun, kankaiden ja käsitöiden lisäksi Ommel 2018 -tapahtumassa yhteisöllisyys onkin keskiössä.

– Sosiaalinen puoli on tapahtumassanne äärimmäisen tärkeää. Tarjoamme samanhenkisille ihmisille tapaamispaikkaa. Siellä voi tutustua ja tavata muita ompelusta kiinnostuneita, Jenni kertoo.

AUKIOLOAJAT
pe 8.6. klo 12-19 | la 9.6. klo 10-18 | su 10.6. klo 10-16

TAPAHTUMAPAIKKA
Opinmäki, Lillhemtintie 1, Suurpelto, Espoo

Toimittaja Ira Juvonen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.