Hembygdens Vänner i Alberga on Leppävaaran vanhin toimiva yhdistys

Ruotsinkieliseen Espooseen perustettiin vuosina 1906-09 seitsemän nuorisoseuraa, yhtenä niistä Leppävaaran yhdistys. Oma talo Thorstorp valmistui seuralle pari vuotta myöhemmin vuonna 1912. Alkuaikoina taloa käytettiin jopa kirkkona ja kirjastona sekä pienten lasten kouluna. Yhdistys piti ja pitää huolta ruotsinkielisestä kulttuurista Leppävaaran suomalaistuessa.

Seminaari, konsertti, urheilua ja käden taitoja ”Pyrimme järjestämään ainakin yhden konsertin vuodessa lapsille. Huhtikuussa järjestimme yhteistyössä Juurijuhlan kanssa ”Skrubiluttan och Skrubilej” konsertin ruotsinkielisille päiväkotilapsille Leppävaarassa. Mukana oli 50 lasta ja 10 aikuista jotka nauttivat suuresti hyvästä ja mukaansa tempaavasta lasten kansanmusiikista,” kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Susanne Räihä.
Espoon museon järjestämässä seminaarissa: ”Saksalainen Suomi ja Leppävaaran taistelu 1918” yhdistys hoiti kahvitarjoilun. Tilaisuus oli yleisömenestys, Thorstorp taloon mahtuu virallisesti 100 henkilöä, mutta paikalla oli melkein tuplamäärä ja osa jouduttiin jopa käännyttämään ovella pois.
Tällä hetkellä toiminta Thorstorpissa koostuu perhekahvilasta perjantaiaamuisin yhteistyössä Folkhälsan i Albergan kanssa. Sen lisäksi on satunnaisesti maanantai-iltaisin neulomiskahvila. Keskiviikkoiltaisin kl.19.30-20.30 aikuiset pelataavat sählyä Boställsskolanissa.

Toiminta aktiivisten jäsenten varassa
Hembygdens Vänner i Alberga on perinteinen nuorisoseura, jossa jäsenistön ikärakenne on vauvasta vaariin. Toimintakenttä on laaja ja antaa mahdollisuuksia erilaisiin toimintoihin.
Aktiivisia jäseniä seuralla on 159 ja lisäksi on kannattajajäseniä. Jäseneksi pääsee anomalla johtokunnalta jäsenyyttä. Boställsskolanin ”Hem och Skola förening” on myös tärkeä yhteistyökumppani.
”Uhkat näen samanlaisina kuin kaikkialla yhteiskunnassa tänään. Paljon toivotaan mutta itse ollaan valmiita sitoutumaan vain korkeintaan lyhyisiin projekteihin. Johtokuntapaikoille ei ole tunkua. Vanhan talon omistaminen on sekä siunaus että kirous. Silti olen toiveikas ja uskon yhdistyksen tulevaisuuteen. Kyllä vielä löytyy myös innokkaita ihmisiä jotka ovat valmiita laittamaan itsensä likoon hyvän asian puolesta”, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Susanne Räihä.
Johtokunnassa ovat tällä hetkellä Susanne Räihä puheenjohtaja, Leif Österberg varapuheenjohtaja, Henrik Back sihteeri, Cecilia Hoffrén kassanhoitaja, John Hansson, Linda Stark ja Nina Wallden. Yhdistyksen kotisivut löytyvät osoitteesta hva.fi

Hannu Huvinen

Thorstorp faktaa:

Thorstorp sijaitsee osoitteessa Vanha Maantie 12. Se on suosittu juhla- ja hääpaikka, jota vuokrataan jäsenille ja ulkopuolisille erilaisiin tilaisuuksiin.
Thorstorp on 106 vuotias kaunokainen joka ottaa avosylin vastaan vierailijat. Tunnelma on lasten ja aikuisten mielestä satumainen, yksi lapsi sanoi taloon tulleessa ”tämähän on kuin linna”.

Kuvat
HVA Styrelsen:
Hembygdens vänner i Albergan hallitus vastaa yhdistyksen toiminnasta

Torpet mars:
Thorstorpista pidetään hyvää huolta. Avustusta kunnostuksiin on saatu mm. Kotiseutuliitolta

Finns 2016:
Seuran järjestämiin tapahtumiin osallistutaan usein koko perheen voimin.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.