Muoviroskat voivat aiheuttaa mahanpuruja kaloille

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY tuo elokuussa 2021 pääkaupunkiseudun katukuvaan värikkäitä kaivonkansitarroja. Kyse on Mahanpuruja muovista -kampanjasta, jonka tavoitteena on muistuttaa ihmisiä roskaantumisen haitoista vesistöille. HSY:n mukaan suuri osa vesistöjen ja rantojen roskista on joko ihmisten suoraan sinne heittämiä tai sade- ja sulamisveden mukana kulkeutuneita.

Mahanpuruja muovista -kampanjassa hulevesikaivojen ritiläkansien ympärille on kiinnitetty tarra, jossa on kala kita ammollaan.

Kalatarra kiinnittää huomion siihen, että maahan tai suoraan katukaivoon heitetty roska voi päätyä sellaisenaan lähivesistöön ja kalan mahaan. Hulevettä ei puhdisteta, vaan se kulkeutuu roskineen lähivesistöön kuten esimerkiksi puroon ja sittemmin mereen.

– Siksi on tärkeää, että roskat huolehditaan roskiksiin eikä niitä heitetä maahan, HSY muistuttaa.

Muovi on luonnossa ongelmallinen, koska se ei maadu tai häviä. Se voi pilkkoutua pieneksi mikromuoviksi, joka on vesistössä haitallista vesieliöille.

Esimerkiksi tupakantumppi, joka on maailman yleisin roska, on muovia. Maahan tai hulevesikaivoon heitetty tupakantumppi ei siis häviä mihinkään, vaan roskaa myös vesistöjä ja aiheuttaa pitkään harmia vesieliöille. Suomessa kaupunkien rannoilla lähes 70 prosenttia roskista on tupakantumppeja.

Kalatarroja on nähtävissä Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa. Helsingissä bongauksia voi tehdä Pasilassa Triplan edustalla, Arabianrannassa liikuntapuiston ja peruskoulun lähellä sekä keskustassa Ateneumin ja Töölönlahden välillä. Espoossa tarroja tuodaan Otaniemeen, Tapiolaan, Leppävaaraan, Matinkylään ja Espoon keskukseen. Vantaalla kampanja näkyy Korsossa, Rekolassa ja Koivukylässä sekä Kauniaisissa keskustassa Tunnelitiellä ja Thurmaninaukiolla.

Mahanpuruja muovista -kampanjan taustalla on Pidä Saaristo Siistinä ry. Pääkaupunkiseudulla toteutuksesta vastaa HSY yhteistyössä Itämerihaasteen sekä Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunkien kanssa.

Kampanja-aika on 16.-29.8.2021. Sen keskelle osuu Itämeripäivä, jota vietetään torstaina 26.8.2021.

Mahanpuruja muovista -kampanja näkyy pääkaupunkiseudulla. Kuva: HSY