HSL: Espoossa ajettu yli 10 000 kutsukyytiä

Kutsukyytikokeilu alkoi syyskuussa 2019 ja siitä lähtien kutsukyydillä on tehty yli 10 000 matkaa. Tällä hetkellä kutsukyydillä tehdään yli 1 000 matkaa viikossa, kerrotaan HSL:n tiedotteessa.

HSL ja ViaVanin kutsukyytipalvelu on matkojen yhdistelemiseen perustuva kutsuohjattu palvelu, joka toimii itäisen Espoon alueella. Viime syksyn aikana toiminta laajeni myös Matinkylään ja Olariin. Marraskuusta lähtien kutsukyydit ovat olleet tarjolla arkipäivien lisäksi myös lauantaisin.

Eniten matkoja on tehty Leppävaaran, Keilaniemen ja Otaniemen alueilla.

ViaVanin kutsukyytipalvelu oli toinen voittajista HSL:n vuonna 2018 järjestämässä IdeaLab-kilpailussa, jonka palkintona oli puoli miljoonaa euroa palvelun toteuttamiseen ja kehittämiseen. Kilpailun tavoitteena oli löytää uusia ja innovatiivisia liikkumisen ratkaisuja Helsingin seudulle.

Nykyaikaiseen teknologiaan perustuvan kutsukyydin tarkoituksena on muun muassa kuljettaa ihmisiä Helsingin suuntaan kulkevien runkoyhteyksien äärelle. Tavoitteena on vähentää oman auton tarvetta Espoossa.

ViaVanin pyrkimyksenä on luoda kaupunkikeihin tehokkaita, teknologiaan perustuvia joukkoliikenneratkaisuja, jotka vähentävät ruuhkia ja päästöjä, sanoo ViaVanin toimitusjohtaja Chris Snyder.

Matkustajilta saamamme palaute on Espoossa ollut hyvin positiivista, ja yhdessä HSL:n kanssa olemme yhtä askelta lähempänä sitä, että omalle autolle on entistä vähemmän tarvetta, Chris Snyder jatkaa.

On hienoa nähdä, että sitä mukaa kuin matkojen määrä kasvaa, myös jaettuja kyytejä on yhä enemmän. Olemme tyytyväisiä myös siihen, että metro- ja juna-asemat ovat suosittuja matkojen lähtö- ja päätepisteitä, sanoo HSL:n joukkoliikenneosaston johtaja Tero Anttila.

Palveluntarjoaja ViaVanilla on vastaavia projekteja myös muiden eurooppalaisten joukkoliikenneviranomaisen kanssa muun muassa Oslossa, Lontoossa ja Berliinissä.