Espoolaismiehet käyvät kulttuuritapahtumissa yhtä paljon kuin naiset

Kuvituskuva

Espoo Cult-tutkimuksen mukaan espoolaiset käyvät kulttuuritilaisuuksissa muuta Suomea ahkerammin. Osallistumisessa on kuitenkin alueellisia eroja Espoossa.

Tutkimuksessa espoolaisten kulttuuritilaisuuksiin osallistumista verrattiin koko väestöön ja muiden isojen kaupunkien asukkaisiin. Mukana olivat Helsinki, Tampere, Vantaa, Oulu ja Turku.

Keskiarvoltaan Espoo on kulttuuriosallistumisessa valtakunnallista kärkeä. Tutkimukseen vastanneista espoolaisista 84 prosenttia kertoi käyneensä ainakin yhdessä kulttuuritilaisuudessa viimeisen vuoden aikana. Koko Suomessa vastaava osuus oli 76 prosenttia.

Espoolaiset kävivät vuonna 2017 eniten elokuvissa, konserteissa ja taidenäyttelyissä. Elokuvissa oli käynyt 77 prosenttia espoolaisista.

Toisin kuin muualla Suomessa, Espoossa naiset ja miehet kävivät yhtä yleisesti kulttuuritilaisuuksissa, ja 15-44-vuotiaat miehet olivat jopa hieman aktiivisempia kuin naiset, kertoo erikoistutkija Sari Karttunen kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cuporesta.

Vähiten espoolaisia kävi oopperaesityksissä, vain 12 prosenttia. Tanssiesityksiä oli käynyt viimeisen vuoden aikana katsomassa 21 prosenttia.

Espoolaisten kulttuuriosallistumisessa on alueellisia eroja. Esimerkiksi Tapiolan ja Matinkylän asukkaat käyvät keskimääräistä enemmän elokuvissa, konserteissa ja taidenäyttelyissä. Pohjoisespoolaiset käyvät paljon teatterissa. Alueista Vanha-Espoon asukkaat kävivät kulttuuritilaisuuksissa vähiten.

Elokuvissa käyvät eniten nuoret ja teatterissa eläkeläiset. Aktiivisimpia kulttuuritilaisuuksissa kävijöitä olivat korkeasti koulutetut.

Espoossa on muuta Suomea vähemmän ihmisiä, jotka eivät olleet käyneet kulttuuritilaisuuksissa ollenkaan viimeisen 12 kuukauden aikana. Espoolaisista vähiten kulttuuritilaisuuksissa kävijöitä on matalasti koulutetuissa ja vieraskielisissä asukkaissa, erityisesti muunkielisissä naisissa.

Kaksivuotinen tutkimushanke Espoo Cult selvittää, minkälainen kulttuurikaupunki Espoo on.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.