Värikkäät kalatarrat ilmestyivät Espoon katukuvaan

Mahanpuruja muovista -kampanjassa hulevesikaivon kannen ympärillä oleva tarra kiinnittää huomion huleveden reittiin kaivosta lähivesistöön. Kuva: HSY/Elina Tanner

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY on tuonut pääkaupunkiseudun kaduille kaivonkansitarroja, jotka kiinnittävät huomiota roskaantumiseen ja huleveden reitteihin.

Mahanpuruja muovista -kampanjassa hulevesikaivojen ritiläkansien ympärille on kiinnitetty värikkäät tarrat.

– Tarrassa kalalla on kita auki, mikä muistuttaa siitä, että kaivoon joutuva roska voi päätyä jopa kalan suuhun. Roskan reitti voikin olla ihmisen kädestä katukaivoon ja sieltä huleveden mukana virraten läheiseen puroon ja edelleen mereen. Roskat voivat kulkeutua kauaskin lähtöpaikoistaan, tiedottaa HSY.

Pidä Saaristo Siistinä ry kartoitti kesällä 2022 katukaivoista löytyviä roskia Helsingissä, Lahdessa ja Turussa.

Kaivoihin asennettiin kahden kuukauden ajaksi suodattimia.

Lähes 80 prosenttia suodattimista löytyneistä roskista oli muovia, ja yleisin roska oli tupakantumppi. Tumpit ovat muovia, joka ei maadu, vaan hajoaa mikromuoviksi. Oikea paikka tumpeille olisikin sekajäteroskis. Kaivosuodattimista löytyi myös muun muassa ruokapakkausten muovikääreitä, lasinsiruja ja purkkaa.

Kalatarroja voi nähdä Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa. Espoossa kalatarroja näkyy Leppävaarassa, Otaniemessä, Tapiolassa, Matinkylässä ja Espoonlahdessa. Kampanjassa on mukana myös muita kaupunkeja ympäri Suomen.

Mahanpuruja muovista -kampanjan taustalla on Pidä Saaristo Siistinä ry. Pääkaupunkiseudulla toteutuksesta vastaa HSY yhteistyössä Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunkien kanssa. Kampanja-aika on 21.8.-3.9.2023.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.