Perkkaan kappelia ei rakenneta uudelleen

Perkkaa kappeli arkistokuvassa. Kuva: Esko Jämsä

Espoon yhteinen kirkkoneuvosto päätti helmikuussa 2024, ettei vuonna 2022 tulipalossa tuhoutunutta Perkkaan kappelia rakenneta uudelleen.

Leppävaaran seurakuntaneuvosto oli esittänyt, että kappeli olisi rakennettu uudelleen.

– Uudelleen rakentamisesta luopumisen keskeisin peruste on se, että Espoon seurakunnilla on tarve vähentää kiinteistöjään lähivuosina. Kun kiinteistöistä pyritään luopumaan, ei ole tarkoituksenmukaista käynnistää uudisrakentamista, tiedotti Espoon seurakuntayhtymä Espoon yhteisen kirkkoneuvoston kokouksen jälkeen.

Lisäksi päätöksen perusteluissa todetaan, että Leppävaaran seurakunnan toimitilaverkko alueella on hyvä.

Kirkon lisäksi seurakunnalla on käytössään kolme kappelia ja erillinen tila lasten ja nuorten toiminnalle. Yhteinen kirkkoneuvosto kuitenkin toivoo, että jos kappelin tontille tulevaisuudessa rakennetaan jotakin, samalla selvitetään seurakuntien mahdollisuutta saada rakennuksesta toimitila.

Päätöksen pohjaksi oli tehty selvitys uudelleenrakentamisesta.

Selvityksessä tutkittiin vaihtoehtoa, jossa uusi kappeli olisi toteutettu vanhaa kappelirakennusta vastaavana hirsirakennuksena. Alustava kustannusarvio hankkeelle oli 3,7–5,0 miljoonaa euroa.

Perkkaan kappeli oli kulttuurihistoriallisesti merkittävä, ja kappeli on ollut espoolaisille ja leppävaaralaisille monin tavoin tärkeä rakennus.

Seurakuntayhtymän mukaan kappeli syntyi vuonna 1929 täysin talkoovoimin. Kappelia olivat rakentamassa ja tukemassa monet suomen- ja ruotsinkieliset leppävaaralaiset suvut. Rakennus toimi myös Leppävaaran seurakunnan kirkkona.

Perkkaan kappeli oli hyvin suosittu paikka järjestää kastejuhlia ja vihkimisiä sekä muuta seurakuntatoimintaa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.